Clock & Translate

03 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις: Εχασε την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, τι λένε οι βουλευτές του


http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20111101/engine/2011031602218_119817165_type11585.jpgΣτις 12:00 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και αλλαγής της ηγεσίας, ενώ στην συνέχεια θα συνεδριάσει η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

  
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η -μέσω Ευρώπης- αναγγελία δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη στις 4 Δεκεμβρίου.

Στις 12:00 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και αλλαγής της ηγεσίας, ενώ στην συνέχεια θα συνεδριάσει η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις των Μερεντίτη, Καϊλή, Παναρίτη ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να χάνει τη δεδηλωμένη, αφού ο αριθμός των βουλευτών της κυβέρνησης πέφτει κάτω από τους 151. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η προγραμματισμένη για αύριο διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.


Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος πληθαίνουν, καθώς θεωρούν άκρως επικίνδυνη τη διενέργεια δημοψηφίσματος που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγ.Βενιζέλου, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες «η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος».


Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξετάζεται κατά την διενέργεια του Υπουργικού Συμβουλίου να στηθούν κάλπες…


Νωρίτερα, οι πληροφορίες, ανέφεραν ότι πριν την διεξαγωγή του υπουργικού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Βενιζέλου-Σκανδαλίδη.


Αντιδράσεις

Τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και στη συνέχεια τη διενέργεια εκλογών ζήτησε και πάλι την Πέμπτη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.


«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση αυτήν τη στιγμή για να μην καταρρεύσει η χώρα... είναι να συγκροτηθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 26-27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές», δήλωσε η κ. Παπανδρέου σε δημοσιογράφους.


«Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει». «Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» καταλήγει.

Έντονη είναι η φημολογία για ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή. "Μακάρι να ήταν στο χέρι μου… εγώ έχω πάρει τις αποφάσεις μου εδώ και μέρες". Αυτό σημειώνει στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης twitter, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, στο φόντο των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων που εξελίσσονται ραγδαία.


Σημειώνεται ότι η ίδια είχε προβεί, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, σε ρητή διατύπωση της αντίθεσής της στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο εντάθηκαν οι φήμες ότι τελικά θα ανεξαρτητοποιηθεί, αίροντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.


Εφ' όσον συμβεί κάτι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει επισήμως 151 βουλευτές. Ωστόσο με δεδομένες τις αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όλοι εκτιμούν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αύριο τα μεσάνυχτα, ούτε καν αν θα φτάσουμε σ' αυτή την διαδικασία.


«Δεν πρόκειται να συναινέσω στην πρόταση δημοψηφίσματος και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αυτό δήλωσε στο Real FM η κ. Έλενα Παναρίτη, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.


Πριν από δύο χρόνια ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να βοηθήσω στην αναγέννηση της χώρας μου. Τώρα δεν μπορώ να συναινέσω κατά της ευρωπαϊκής της πορείας, σχολίασε η βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης ζήτησε την Πέμπτη την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

"Ο κύριος Παπανδρέου οφείλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και οι καταστατικές αρχές του κινήματός μας για ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Συνιστά πλέον παρελθόν", ανέφερε ο βουλευτής σε δημοσιογράφους, διαβάζοντας επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Eκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους, απευθύνει σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι «αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, ήρθε η αρχή του τέλους».


Ειδικότερα, η δήλωση της κυρίας Δαμανάκη έχει ως εξής:

“Για πρώτη φορά σήμερα η ευρωζώνη αποφασίζει για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Aν δεν κάνουμε κάτι τώρα, ήρθε η αρχή του τέλους. Αυτή την ύστατη ώρα ως Ελληνίδα και ως Επίτροπος έχω καθήκον να απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους. Πρέπει να βρουν συντεταγμένη συνταγματική πορεία με συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η εφαρμογή των συμφωνιών του Οκτωβρίου.

Ολα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Το μείζον είναι να περιφρουρήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών”.


Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συστήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών απεύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.


Ο βουλευτής τόνισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συζητήσουν "για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας", χωρίς προαπαιτούμενα και με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Βουδούρης επεσήμανε ότι δεν θα ήταν ορθή επιλογή η προκήρυξη εκλογών σημειώνοντας ότι "η κάλπη κινδυνεύει να αποδειχθεί κουτί της πανδώρας»


Εγώ είχα ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ο Παπανδρέου έκανε αυτά που μπορούσε, δήλωσε η κ. Άννα Νταλάρα μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. 


Επεσήμανε πάντως ότι "ο πρωθυπουργός δεν αποφασίζει μόνος του", αλλά έχει επιτελείο που τον συμβούλεψε για τις τελευταίες αποφάσεις του.


«Χρειάζεται ευθύνης από όλους και πρώτα από όλα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και από το υπόλοιπο πολιτικο προσωπικό της χώρας», δήλωσε πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο Τηλέμαχος Χυτηρης.


«Υπάρχει μια ιεράχιση: Η υπόσταση της χώρας, η ευρωπαϊκη της προοπτική και οι ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Αυτά τα πρέπει να μας καθορίζουν και να έχουν στο μυαλό τους όλοι και πάνω από όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Υπάρχει τρόπος να φύγουμε από το αδιέξοδο με ομαλό τρόπο.

Προτείνω, να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και να καλέσει και τα άλλα κόμματα για συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύμβαση της 26ης-27ης Οκτωβρίου και από εκει και πέρα να πάμε ομάλά σε εκλογές.


Πάνω απ' όλα καταλλαγή, για να μην αλληλοσφαγούμε, συνέστησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης.


Δύο λέξεις έχω στο μυαλό μου, είπε, καταλλαγή και πατρίδα, την οποία δεν ακούω ούτε βλέπω να γράφεται συχνά τις τελευταίες μέρες. 


Σχολιάστε:

Blogger Widgets