Clock & Translate

25 Οκτωβρίου 2011

Στην «κόψη του ξυραφιού» τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα


http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110928/engine/assets_LARGE_t_420_46027549_type11585.jpg
Καθοριστική για το τι μέλλει γενέσθαι θα είναι η αυριανή απόφαση που θα κρίνει την έκταση του «κουρέματος», αλλά και υπό ποιες παραμέτρους θα γίνει η διαδικασία. Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται πως θα στηριχτούν τα Ταμεία, γιατί έτσι επιτάσσει η κοινωνική πολιτική και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα κληθούν να σηκώσουν τις επιπτώσεις του «κουρέματος» στα ομόλογα.

Μέσα σε μία νύχτα σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, τα Ταμεία κινδυνεύουν να δουν ακόμα και 12 δισ. ευρώ να κάνουν φτερά, ενώ με δεδομένο πως έχουν μεγάλο μέρος τραπεζικών μετοχών θα επηρεαστούν και από τις επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο.

 

Ουσιαστικά αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το «κούρεμα» των ομολόγων θα ανοίξει τον δρόμο για «κούρεμα» συντάξεων σε δεύτερη φάση. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως αν δεν καλυφθεί η ζημιά, τα Ταμεία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες περικοπές, κυρίως στις υψηλές συντάξεις.

 

Καθοριστική για το τι μέλλει γενέσθαι θα είναι η αυριανή απόφαση που θα κρίνει την έκταση του «κουρέματος», αλλά και υπό ποιες παραμέτρους θα γίνει η διαδικασία. Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται πως θα στηριχτούν τα Ταμεία, γιατί έτσι επιτάσσει η κοινωνική πολιτική και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Σήμερα η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ομόλογα υπολογίζεται σε 22 με 24 δισ. ευρώ, ωστόσο θα πέσει στο μισό σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% (ανάλογα βέβαια και με το πώς αυτό θα γίνει).

Μια τέτοια εξέλιξη μόνο δυσάρεστες ειδήσεις επιφυλάσσει για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα κληθούν να? συμβάλουν με νέες θυσίες στην κάλυψη της «μαύρης τρύπας» που δημιουργείται.
Σημειώνεται πως στα ποσά που αναφέρονται έχουν συμπεριληφθεί και καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, που σε μεγάλο μέρος έχουν γίνει ομόλογα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Οσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ.

Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αντιθέτως μικρότερα ποσά -περίπου 88 εκατ.- έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).

Στάση αναμονής τηρούν οι διοικητές των Ταμείων, οι οποίοι πάντως διαβεβαιώνουν πως όποια και αν είναι η αυριανή εξέλιξη τα ομόλογα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν πρόωρα και επομένως δεν θα υποστούν τα Ταμεία τις συνέπειες.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στο «Εθνος» ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Βουδούρης, «η προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Τα ομόλογα είναι περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων και αποτελούν τα αποθεματικά για το μέλλον. Δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν».
Οι συνέπειες που θα έχει το «κούρεμα» των ομολόγων στις τράπεζες θα επηρεάσουν και τους ασφαλιστικούς φορείς. Τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές των τραπεζών και έχουν ήδη υποστεί λογιστικές απώλειες από την υποχώρηση των τιμών τους στο Χρηματιστήριο (οι απώλειες είναι λογιστικές καθώς οι φορείς δεν πουλάνε τις μετοχές).

Συνολικά τα ταμεία έχουν σε μετοχές περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, με τις μετοχές των τραπεζών να κυριαρχούν. Τώρα είναι ορατό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες εισέλθουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επομένως κρατικοποιηθούν η αξία των μετοχών τους να υποχωρήσει δραματικά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στα οικονομικά των ταμείων, που ήδη βλέπουν τα έσοδά τους να περιορίζονται εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών εξαιτίας της συρρίκνωσης των μισθών.

«Ομπρέλα προστασίας» για τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν συνδικαλιστικά στελέχη για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις παροχές στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει πως «τα Ταμεία θα πρέπει να εξαιρεθούν από το κούρεμα των ομολόγων ή αν αυτό δεν γίνει δυνατό θα πρέπει τη ζημιά και το έλλειμμα των Ταμείων όχι μόνο της κύριας ασφάλισης αλλά και της επικουρικής και της πρόνοιας να το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στην αντίθετη περίπτωση το κούρεμα των ομολόγων θα οδηγήσει σε νέο κούρεμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και εφάπαξ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος τονίζει πως «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, διότι στην αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι τρομερό για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και ειδικότερα για τους νέους». Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να πληρώνουν οι συνταξιούχοι το κόστος για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά όσοι κυβερνούσαν για χρόνια».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112423277

Σχολιάστε:

Blogger Widgets