Τεράστια είναι η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων, καθώς για την εφαρμογή της δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο. Το συνολικό ποσό, που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και θα χρεωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα εκδοθούν μέχρι και το Φεβρουάριο.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που ήδη εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [DEHr.AT] και αποδίδεται στους δήμους, αλλά θα αποδώσει πολλαπλάσια έσοδα στο Δημόσιο, δεδομένου ότι θα έχει υψηλότερους συντελεστές.
Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα καθοριστούν από τη ΓΓΠΣ και τη ΔΕΗ και θα ανακοινωθούν, αύριο την Τρίτη. Για το 2011, το τέλος θα πληρωθεί σε μία δόση, ενώ για το 2012 θα κατανεμηθεί στους έξι λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα εκδοθούν εντός του έτους.
Οι συντελεστές θα κυμαίνονται μεταξύ 0,5% για τις περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες και θα κλιμακώνονται μέχρι 10% για τις ακριβές περιοχές της χώρας και θα εφαρμόζονται επί των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.
Δηλαδή κατοικία σε περιοχή με τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία, εμβαδού 100 τ.μ. θα επιβαρυνθεί με 50 ευρώ, αλλά οι κατοικίες με μέσο ύψος αντικειμενικών αξιών θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 4%-6% που σημαίνει ότι για την ίδια κατοικία η έκτακτη εισφορά θα κυμανθεί από 400 μέχρι και 600 ευρώ. Στις ακριβές περιοχές, η έκτακτη εισφορά θα φτάσει σε 10 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 1.000 ευρώ για κάθε 100 τ.μ.
Το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι 1,7 δισ. ευρώ, ποσό αισθητά υψηλότερο από τις εισπράξεις του ΕΤΑΚ και του ΦΑΠ, που αποδίδουν (όταν εισπραχθούν) περίπου 600 - 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η διαφορά έγκειται ότι για το ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ ισχύουν αφορολόγητα όρια, κάτι που δεν υφίσταται για την έκτακτη διετή εισφορά, αφού θα επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. του εμβαδού του ακινήτου.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε και την εφαρμογή «πόθεν έσχες» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας ότι δεν μπορούν ορισμένοι να δηλώνουν 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και να έχουν μεγάλη περιουσία.
Σχολιάστε: