Έκκληση στις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου, και κυρίως των ανεπτυγμένες οικονομιών, να μην θυσιάσουν την ανάπτυξη στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά του χρέους, απευθύνει μέσω των Financial Times η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή» γράφει σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τρίτη, με τίτλο «Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί», αλλά «αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση».
Με το άρθρο της, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο καλούσε τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων το δημοσιονομικό χρέος είχε εκτιναχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να εφαρμόσουν στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ευνοούν την ανάπτυξη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπενθυμίζει συστηματικά ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη λήψη, βραχυπρόθεσμα, εύστοχων μέτρων δημοσιονομικής ανάκαμψης υπό τον όρο ότι θα συνοδεύονται από δέσμευση για την αποφασιστική μείωση των ελλειμμάτων, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή ήταν η στρατηγική που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που βρέθηκε σε αδυναμία να την συνεχίσει όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, καθιστώντας τη μείωση του ελλείμματος κύριο πολιτικό τους στόχο και μη θέλοντας να ακούσουν τίποτε για οικονομική ανάκαμψη μέσω δαπανών.
Το άρθρο της Κριστίν Λαγκάρντ δημοσιεύεται τη στιγμή που τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται ή τελούν υπό επεξεργασία σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης τροφοδοτούν ανησυχίες εξαιτίας του ίδιου του εύρους τους.
www.tanea.gr
Σχολιάστε: