«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο Μνημόνιο έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ύστερα από κυοφορία επτά μηνών και αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε τα επαχθή οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που επιβλήθηκαν σε εφαρμογή των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα.
Το τέλος της μεγάλης πολιτικοδικαστικής μάχης γράφτηκε αργά χθες το μεσημέρι, οπότε ολοκληρώθηκε η τελευταία διάσκεψη των μελών του δικαστηρίου, υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου, λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Οι δικαστές με συντριπτική πλειοψηφία (συνολικά ήταν 55 και οι μειοψηφούντες δεν ξεπερνούν τους 10) απέκρουσαν όλη τη νομική επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στη βασική προσφυγή που είχε καταθέσει ενώπιον του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που επέβαλλαν τις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Κινούμενοι στη λογική των εισηγήσεων των συμβούλων Επικρατείας Μαίρης Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, οι οποίες είχαν επικριθεί έντονα ως πολιτικά κείμενα, αποφάνθηκαν ότι τα μέτρα δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει της αποφυγής χρεοκοπίας της χώρας και της δεδομένης χρονικής συγκυρίας και κατά συνέπεια δεν παραβιάζουν ούτε το Σύνταγμα ούτε την ΕΣΔΑ. Στις εισηγήσεις, που αποδέχθηκαν οι δικαστές, αναφέρεται ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αποτελούν ταυτόχρονα και σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τήρηση των υποχρεώσεων δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.
Δεν εντόπισαν συνταγματικό πρόβλημα ούτε στη διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου το οποίο κυρώθηκε με απλή πλειοψηφία, καταλήγοντας στην άποψη ότι δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση, δεν περιέχει κανόνες δικαίου και δεν έχει έννομες συνέπειες ώστε να απαιτείται για την ψήφισή του αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου της Βουλής. Απέρριψαν και το επιχείρημα ότι με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών που περιορίζουν την άσκηση εθνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί στο τέλος του καλοκαιριού, οι δικαστές θα αφήσουν ανοιχτό το παράθυρο για την εκ νέου εξέταση τυχόν περιοριστικών μέτρων τα οποία θα επιβληθούν μελλοντικά.
Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, με τους νόμους 3833 και 3845/2010 ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της. Τα μέτρα αυτά που επέτρεψαν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης είναι πρόσφορα, αναγκαία και αναλογικά, εξασφαλίζουν δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του γενικού συμφέροντος και την ανάγκη προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα.
http://www.enet.gr
Σχολιάστε: