Clock & Translate

21 Ιουνίου 2011

«Διώξτε την Ελλάδα από το Ευρώ»


Εντείνονται τα διεθνή «πυρά» κατά του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, με μια σειρά από πολιτικούς και οικονομικού φορείς να προτείνουν ανοιχτά τη λύση της πτώχευσης και της εξόδου από την ευρωζώνη.

Να «διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη» συμβουλεύει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης ο Βρετανός συντάκτης, Λάρι Έλλιοτ, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα για όλους.

«Οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες, όμως τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά», γράφει ο Έλλιοτ, εκτιμώντας πως υπάρχουν μόνο δύο εφαρμόσιμες λύσεις για την ευρωζώνη: «είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του συντηρητικού δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θεωρεί την πτώχευση της Ελλάδας ως τη «μόνη δίκαιη τιμωρία για την προκλητική διαχείριση των οικονομικών της».

«Για πολλά χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη, αδιανόητη. Αν το ξανασκεφτούμε όμως, σε μερικές περιπτώσεις είναι αναπόφευκτη και όσο συντομότερα συμβεί, τόσο καλύτερα θα είναι», σημειώνει ο Τζόνσον σε άρθρο του στην Daily Telegraph, υπογραμμίζοντας πως για την «ακόλαστη» πρακτική της Ελλάδας να δανείζεται χωρίς να μπορεί να αποπληρώσει, φέρουν ευθύνη και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.
«Το ευρώ επιδείνωσε την οικονομική κρίση, ενθαρρύνοντας μερικές χώρες να συμπεριφέρονται με τόση αμέλεια, όση αυτή που επιδεικνύουν και οι Τράπεζες αυτές καθ' εαυτές», καταλήγει ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Η Ελλάδα ξεπουλά την δημοκρατία

Για «ξεπούλημα της δημοκρατίας» της Ελλάδας κάνει λόγο ο Γερμανός οικονομολόγος Ρόλαντ Βάουμπελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως η χώρα έχει μετατραπεί σε σκλάβο της Ε.Ε., και πως η αυτονομία των Ελλήνων πολιτικών να έχει πεθάνει.
Οι πολιτικοί ξεπουλούν τη δημοκρατία σε υποτιθέμενους διασώστες που παρέχουν ρευστότητα, σημειώνει ο Βάουμπελ, μαζί με την πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

«Πεταμένα» τα χρήματα προς την Ελλάδα

«Μετά από ένα χρόνο όλοι οι δείκτες έχουν δυστυχώς επιδεινωθεί, παρά την απίστευτη ποσότητα χρηματοπιστωτικής βοήθειας», τονίζει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ομολογιακού κεφαλαίου στον κόσμο PIMCO, Μοχάνεντ Ελ-Αριάν, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σημειώνοντας πως η Ευρώπη σπαταλά δισεκατομμύρια για το τίποτα.
«Η εξέλιξη αυτή έχει τρομερές ανθρώπινες συνέπειες και συνδέεται με τη μεταβίβαση υποχρεώσεων από τους ιδιώτες πιστωτές στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Γιατί; Πολύ λίγα έγιναν για την αντιμετώπιση του υπερβολικού κρατικού χρέους, ενώ οι προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη δεν έχουν δημιουργηθεί», δηλώνει ο Ελ-Αριάν.
«Προοπτικά, εφόσον συνεχισθεί αυτή η προσέγγιση, περισσότερα χρήματα θα σπαταληθούν για τη διάσωση των ιδιωτών πιστωτών και ο κίνδυνος μίας άτακτης αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι μεγαλύτερος».

Η Ουάσιγκτον ζητά ταχεία αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης

Σε μείζον διεθνές ζήτημα έχει εξελιχθεί η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, με τις ΗΠΑ να προτρέπουν τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να κινηθούν γρήγορα για την εξεύρεση λύσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την WSJ, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της ομάδας των επτά (G7) - ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία- πραγματοποίησαν εχθές επείγουσα τηλεφωνική συνδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα.

Η αξιοπιστία της στρατηγικής που ακολουθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, έχει εξασθενήσει σημαντικά, καθώς δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το –αρκετά πιθανό- ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Τέλος, σε ανάλυση του πρακτορείου Reuters σημειώνεται ότι «η νέα διάσωση μπορεί να αγοράσει μόνο χρόνο λίγων μηνών για την Ελλάδα», καθώς οι αγορές δεν πρόκειται να εφησυχαστούν όσο ο κίνδυνος η Ελλάδα να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους της, παραμένει στο τραπέζι.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets