Ακόμα χαμηλότερα από ότι προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο θα αμείβονται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην αγορά εργασίας έως 25 ετών όλων των κλάδων και όχι μόνο οι αμειβόμενοι με την κατώτατο μισθό.
Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις, η υπογραφή της αποκαλούμενης σύμβασης εργασιακής εμπειρίας, θα προβλέπει μείωση της κατώτατης κλαδικής αμοιβής έως και 20%. Χρήση του νέου μέτρου γίνεται ήδη στις τουριστικές επιχειρήσεις, που προσλαμβάνουν νέους για τους καλοκαιρινούς μήνες .
Το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε σήμερα ότι θα υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπορούν οι επιχειρήσεις να υπογράφουν τέτοιες συμβάσεις. Έτσι, οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε μείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων. (2 έτη)
Στην περίπτωση εργοδοτών εποχικής λειτουργίας που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεούνται να μην έχουν προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολούν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους αλλά ούτε και να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών.
Επίσης με την Τρόικα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ωράριο λάστιχο έως 10 ώρες την ημέρα . Οι αντίστοιχες μειώσεις η τα ρεπό θα δίνονται μέσα σε διάστημα 6 μηνών αντί 4 που ισχύει σήμερα.
Η προτεινόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους, έτσι ώστε να αποδυναμώνεται η ισχύς των συνδικάτων:
• Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας
• Με συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης
• Με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων
• Με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζόμενους.
Πάντως, οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.
Η Τρόικα απαίτησε να επεκταθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα ώστε οι εργαζόμενοι να μην αποκτούν ποτέ τα δικαιώματα των μισθωτών όπως είναι οι αποζημιώσεις, τα δώρα και τα επιδόματα. Έτσι, ο συμβασιούχος ορισμένου χρόνου θα μπορεί να υπογράφει σύμβαση έως τρία χρόνια ή έως τρεις φορές χωρίς να δικαιούται σύμβαση αορίστου χρόνου
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισε σήμερα η ΓΣΕΕ από κοινού με τις ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ εν όψει των νέων μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων:
1. Σάββατο 4.6.2011 - Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ
-ΑΔΕΔΥ στις 11.00 Πλ. Ομονοίας
2. Πέμπτη 9.6.2011
- 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και των υπό εκποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου.
3. 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ με προτεινόμενη ημερομηνία την 15.6.2011
4. Τρίτη 21.6.2011 Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των Συνδικάτων
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ . Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε
"To μαρτύριο στο οποίο υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και ιδίως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι ενόψει του περίφημου δεύτερου μνημονίου ή μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν έχει τέλος.
Θα ανακοινωθούν μέτρα και θα αρχίσει ένα νέο χειρότερο μαρτύριο.
Προβλέπεται άγρια φοροεπιδρομή περικοπή κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μετατρέπεται η εργασία και τα δικαιώματα σε λάστιχο και βεβαίως κυοφορείται εκποίηση του δημοσίου πλούτου και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που δίνουν ποιοτικά κοινωνικά αγαθά και σε προσιτή τιμή όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι διαφωνούν, διαμαρτύρονται και θα αντισταθούν με κάθε τρόπο."
{Αναδημοσίευση PROTO THEMA}
Σχολιάστε: