Clock & Translate

17 Ιουλίου 2013

Δήμαρχοι: Οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο είναι κοροϊδία, δεν τις δεχόμαστε


Αντίθετη και με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο είναι η ΚΕΔΕ. Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας τονίζει πως απορρίπτει τις τροποποιήσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις διατάξεις που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, αλλά και τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως «οι όποιες µικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνοµοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δηµοτική Αστυνοµία δεν αλλάζουν το περιεχόµενο των σχετικών διατάξεων, µε τις οποίες καταργούνται βασικές αρµοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ποιες είναι αυτές οι διατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο – παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη – συμφώνησαν στις εξής διορθωτικές αλλαγές:

Δεν θα υποστούν συνέπειες όσοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό.Υπολογίζεται πως πρόκειται για 200 άτομα.

Για τους σχολικούς φύλακες θα δημιουργηθεί πρόγραμμα με πλασματικά έτη για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Σύμφωνα με τις βελτιώσεις, ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η ΚΥΑ για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον Γενικό Δ/ντη Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Αλλάζει η τροπολογία που είχε υποβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την οποία θα καθορισθούν με Π.Δ. τα προσόντα, οι διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης των δημοτικών αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμοδιότητές τους. Το Π.Δ. αντικαθίσταται με ΚΥΑ.

Εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο που θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, σε συνεργασία με τους δήμους.

Επίσης, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνόμων θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.
«Συντασσόμαστε με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για το Παρατηρητήριο»

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Οικονομικό Παρατηρητήριο η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «συντάσσεται απολύτως µε τη γνώµη της Επιστηµονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριµένες ρυθµίσεις έρχονται σε αντίθεση µε την Συνταγµατικά κατοχυρωµένη διοικητική και οικονοµική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται µε το άρθρο 102 του Συντάγµατος».

Διαβάστε εδώ την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Η απόρριψη από πλευράς ΚΕΔΕ των διορθωτικών διατάξεων δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση που, έτσι κι αλλιώς έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές φωνές, όπως αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «θλιβερό θέαμα κυβέρνησης».

Η Κεντρικη Επιτροπή Δήμων Ελλάδας καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση αύριο το πρωί (10.30) προκειμένου να αποφασίσουν τις προσεχείς τους κινήσεις. Να υπενθυμίσουμε πως η ΚΕΔΕ σε περίπτωση μη απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων απειλεί με μαζικές παραιτήσεις τόσο των Δημάρχων όσο και των Δημοτικών συμβούλων, κίνηση που θα οδηγήσει σε Δημοτικές Εκλογές.

πηγή:iefimerida.gr
Σχολιάστε:

Blogger Widgets