Clock & Translate

05 Απριλίου 2013

Οι Τροικανοί έφυγαν αμίλητοι. Ο Στουρνάρας άδειασε τον Πάστορα Κουβέλη, έρχεται ξύλο και αποκαλύψεις!


Tην πλάκα τους έχουν πάθει οι τροικανοί με την κοροιδία της κυβέρνησης και των υπουργών της. Επί δύο ώρες προσπαθούσε να τους εξηγήσει ο Στουρνάρας τι ρόλο παίζει ο θρυλικός Πάστορας Κουβέλης και γιατί ο Σαμαράς δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΠΑΠ.


Οι εκπρόσωποι της Τρόικας άκουγαν με προσοχή και έφυγαν χωρίς να μιλήσουν. Το ξύλο που θα ακολουθήσει δεν λέγεται. Στο μεταξύ ετοιμάζονται αποκαλύψεις στα διεθνή ΜΜΕ (ΒΒC) για την διαπλοκή που θα προκαλέσουν σάλο!

Με στόχο να προστατευθούν συντάξεις και μισθοί και να μην προκύψουν απρόοπτα στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την αναβολή που πήρε η συνάντηση που ήταν να πραγματοποιηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας, με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ),Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκλεισε απολύτως τίποτα στα βασικά θέματα, δημοσιονομικά (υστέρηση εσόδων), τράπεζες και δημόσιος τομέας.

Η αποχώρηση της τρόικας ήταν επεισοδιακή καθώς αποδοκιμάστηκαν από 20 τουλάχιστον άτομα που ήταν συγκεντρωμένα και χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «καλά πήγε η σύσκεψη αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα μαζί». Οι συσκέψεις με την τρόικα θα συνεχιστούν καθημερινά.

Πριν τη σύσκεψη 


Στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες οριζόντιες περικοπές, γνωρίζοντας ότι η τρόικα είναι πιθανό να προτείνει νέες μειώσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) που εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.  

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αφελληνισμού βασικών πυλώνων του. Στο «μενού» της διαπραγμάτευσης με την τριμερή θα τεθούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Καθυστέρηση δόσης

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι εκκρεμότητες που έμειναν ανοικτές από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας η οποία οδηγήθηκε σε εμπλοκή στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποσταλεί μέσω email οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα της κινητικότητας και των υποχρεωτικών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθεί το διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) που δεν τηρήθηκε και διατηρεί σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου (έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Δεκέμβριο). Ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Ωστόσο η έγκριση της νέας δόσης των 6 δισ. ευρώ εξαρτάται από τη συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το α' τρίμηνο του 2013 και δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου, όπως υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση.   


Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, λέει η Κομισιόν

Η αποστολή της τρόικας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

«Σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολιβιέ Μπαγί. 

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα θέματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές.

Με στόχο συμφωνία ως τις 15 Απριλίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διευθέτηση του ζητήματος για το χαράτσι των ακινήτων, μετά την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει εγκαίρως στη  θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων, θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών. Η «μαύρη τρύπα», ελέω βαθύτερης ύφεσης και ανεργίας αλλά και λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.  

Διαμορφώνεται για άλλη μια φορά δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική πλευρά μέσα στο οποίο η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αλλά και του φόρου στο πετρέλαιο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές λένε ότι και τα δύο ζητήματα θα τεθούν με ένταση.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν την ανάγκη να μην υπάρξει νέο θρίλερ στην διαπραγμάτευση με την τρόικα και θέλουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν μια νέα εμπλοκή, η οποία θα μετατρέψει σε «Μπεν Χουρ» την θεωρητικώς πιο εύκολη αξιολόγηση εδώ και δύο χρόνια.

Με βάση τα νέα δεδομένα το υπουργείο Οικονομιών προσδοκά θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων ως τις 15 Απριλίου και έγκριση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.  

Αγωνία για τις αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί για την πορεία υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων με το βλέμμα στην αξιολόγηση του Ιουνίου. «Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει με θετικό τρόπο τα θέματα των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα» εκτιμούν κοινοτικές πηγές. Ως το τέλος του Απριλίου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών από τους οποίους περιμένει έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Αν δεν «κλειδώσει» αυτό το ποσό ως το τέλος Ιουνίου υπάρχει κίνδυνος για νέες περικοπές δαπανών και για την ενεργοποίηση του αιτήματος του ΔΝΤ για αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets