Clock & Translate

08 Απριλίου 2013

Κ Α Τ Α Ρ Ρ Ε Ο Υ Ν


Ομολογούν ότι έχουν αποτύχει, διαλύουν την οικονομία, σχεδιάζουν νέα μέτρα. ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ.

Δεν θα μπορούσε ισχυρότερη ένδειξη της κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", την διαρροή δηλαδή για την απόγνωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος φέρεται να δήλωσε προς την τρόικα το εξής: "Πάρτε τα κλειδιά. Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα, αλλιώς πηγαίνετε να συζητήσετε με τον κ. Τσίπρα".

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή της ανικανότητας διαπραγμάτευσης από αυτή τη διαρροή την οποία συνέλαβαν ως ιδέα οι ... φωστήρες και "προφέσορες" της επικοινωνίας του οικονομικού επιτελείου μιας κυβέρνησης που καταρρέει, μιας κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στον ελληνικό λαό, εκτός από δυστυχία και πόνο.

Τι αποκαλύπτουν λοιπόν οι διαρροές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: Ότι εκείνοι, οι οποίοι υποστήριζαν πως με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ξεκινά δήθεν ... μια "νέα μέρα για την Ελλάδα", ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ότι η χώρα "μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης", ότι η "Ελλάδα τα έχει καταφέρει", ότι η Ελλάδα έχει διαφύγει τους κινδύνους περεταίρω οικονομικής καταστροφής, σήμερα διαψεύδονται και ομολογούν την αποτυχία τους. Και ποιοι είναι αυτοί; Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. 

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Βήμα", υπήρξε ουσιαστικά ο προάγγελος των εξελίξεων της Κυριακής. Η κυβέρνηση αδυνατεί, δεν μπορεί και δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Χθες το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν (αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν τα φιλοκυβερνητικά, φιλομνημονιακά και γερμανόφιλα ΜΜΕ) για το deal της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Αντί τελικά να συμβεί αυτό, η τρόικα είπε ΟΧΙ (αυτό δηλαδή που έλεγε εξαρχής), με αποτέλεσμα οι δύο τράπεζες να πάνε σε ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου.Έτσι οι δύο τράπεζες οδηγούνται χωριστά σε ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου, τα οποία θα προέλθουν από δανεισμό του ευρωπαικου ESΜ. Με λίγα λόγια η Τρόικα έδειξε "Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο", ενώ την διαιώνιση του ιδιωτικού κερδοσκοπικού χαρακτήρα των τραπεζών θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φήμες για κούρεμα των καταθέσεων στην Eurobank δημιουργούν επιπλέον αναταραχή και δημιουργούν εξαιρετικά επισφαλές περιβάλλον για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, κάτι που είναι λογικό αφού η πρόσφατη πρωτοφανής και καταστροφική απόφαση του Eurogroup για τις καταθέσεις στην Κύπρο. Τις προηγούμενες ημέρες οι υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση Σαμαρά επικοινωνιακοί μηχανισμοί υποστήριζαν ότι ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κατάφερνε τελικά ... να παρέμβει και να ολοκληρωθεί το deal. Τελικά απέτυχε, ενώ καθίσταται απολύτως αντιληπτό ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι απολύτως ανεύθυνη ,αν όχι επικίνδυνη για τον τόπο. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το βαρύ κλίμα και για την επερχόμενη καταστροφή.

Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι ... μέχρι πρότινος θερμοί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, πρόσωπα και κύκλοι, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι ήταν οι θερμότεροι υποστηρικτές του πρωθυπουργού, σήμερα χρεώνουν την αποτυχία στον ίδιο, αλλά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Μάλιστα κάνουν λόγο για ολοκαύτωμα και για προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος "είχε πάρε επάνω του το παιχνίδι του deal". 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Periodista.gr "τα ποντίκια του καραβιού της δήθεν εθνικής σωτηρίας, ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες να εγκαταλείψουν την προσπάθειας μίας κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να τηρήσει ακόμη και τα συμφωνημένα με τους δανειστές". Όπως υποστηρίζουν "δύσκολα η κυβέρνηση αυτή θα αντέξει πέρα από τον Ιούνιο. Δεν έχει τίποτα απολύτως να προσφέρει ούτε, φυσικά, στον λαό, του οποίου είναι ο χειρότερος εχθρός, ούτε βέβαια στους δανειστές, οι οποίοι, όπως συμβαίνει συχνά στην ιστορία σκοτώνουν στο τέλος του υποτακτικούς τους".

Οι ίδιες πηγές μιλούν για βεβαιότητα για το τέταρτο μνημόνιο που ετοιμάζεται μιας και η κυβέρνηση Σαμαρά, εκτός του ότι η πολιτική της έχει περιέλθει σε τέλμα και αδιέξοδο, δεν μπορεί ούτε καν το λαοκτόνο πρόγραμμα που επιβάλλουν οι δανειστές να εφαρμόσει. Όμως, ήδη λέγεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, αποκλείεται να υπερψηφίσουν νέα μέτρα. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουν πολλάκις διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να έρθουν άλλα μέτρα, αλλά και ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης. Κανείς πλέον δεν τους πιστεύει. Ούτε καν οι ψηφοφόροι τους (ας κάνει τον κόπο κανείς να διαβάσει τα σχόλια των γιάπηδων στις οικονομικές ιστοσελίδες της χώρας).

Ταυτόχρονα, όλες οι πληροφορίες, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζητά στήριγμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με την πολιτική που ακολουθεί, μπορεί να αυξάνει τα ποσοστά δημοφιλίας της στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά οδηγεί, παρέα με τις γερμανόφιλες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, την Ευρώπη στον όλεθρο. Εκτός όλων αυτών, ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι "Όταν τα μνημόνια αποτυγχάνουν, τότε θα έρχεται κούρεμα καταθέσεων". Θα μπορούσε λοιπόν με ευκολία να συμπεράνει κανείς ότι τελικά επειδή τα ελληνικά μνημόνια αποτυγχάνουν, επειδή η κυβερνητική πολιτική αποτυγχάνει, η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων.

Η παραπαίουσα τρικομματική συγκυβέρνηση οδηγεί με τρόπο νομοτελειακό τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Ας πέσει μια ώρα αρχύτερα, για να βρει η χώρα μέσω μιας κυβέρνησης της Αριστεράς τον δρόμο για τη σωτηρία.

Τα ψέμματα και οι εκβιασμοί τελείωσαν.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets