Clock & Translate

05 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί έβαλαν στο μάτι την Εθνική Τράπεζα


Με πρωτοφανείς απαιτήσεις και επιχειρήματα, η τρόικα, εκτελώντας εντολές του Βερολίνου επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.


Παρά το γεγονός ότι ήδη έχει ανακοινωθεί και συμφωνηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών, η τρόικα εγείρει παράλογες απαιτήσεις, ζητώντας να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν μία τράπεζα-κολοσσό, όπως αυτή που θα προκύψει από τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι δεν θα μπορούν να την ελέγχουν και ο δεύτερος είναι ότι θέλουν οι ίδιοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της Εθνικής και να ματαιώσουν το deal.

Ως μοχλό εκβιασμού και πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιούν την καθυστέρηση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δημιουργώντας πλήρη ασφυξία στο τραπεζικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία, που στερείται της στοιχειώδους πλέον ρευστότητας για τα αυτονόητα.

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τον ψυχολογικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Βερολίνο επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα των χωρών του Νότου και να αναγκάσει τους καταθέτες να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε Γερμανικές, κατά κύριο λόγο, τράπεζες.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η στάση της κυβέρνησης, που κατά την επιεικέστερη εκδοχή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παθητική και αμήχανη.

Ένα μεγάλο deal στον τραπεζικό τομέα κινδυνεύει με ματαίωση από τα γερμανικά συμφέροντα και η κυβέρνηση...σιωπά.

Ποιος επενδυτής θα έρθει, ποιες επιχειρηματικές συμφωνίες θα μπορούν να προκύψουν , όταν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα αποφασίζουν οι Γερμανοί ποια συμφωνία θα ισχύσει και ποια όχι;

Σχολιάστε:

Blogger Widgets