Clock & Translate

26 Απριλίου 2013

Τα ευτράπελα της Μανωλάδας και της... υπερευαισθησίας

Το να είσαι παράνομος μετανάστης είναι μια κοινωνική αδικία που βαρύνει και την χώρα προέλευσης και την χώρα υποδοχής. Την χώρα προέλευσης γιατί αναγκάζει ανήθικα τον μετανάστη να φύγει και την χώρα υποδοχής γιατί λόγω μη σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, «κρατάει» ανήθικα τον μετανάστη παράνομο.  Η παράνομη εργασία είναι μια αναμφισβήτητη ανάγκη που επιβαρύνει κοινωνικά και οικονομικά τον μετανάστη, αλλά και την χώρα στην οποία εργάζεται παράνομα.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τις συνέπειες της παράνομης εργασίας. Τα ακούμε και τα διαβάζουμε συχνά-πυκνά από δημοσιογράφους, κόμματα ή απλούς πολίτες.

Για να δούμε όμως τα ευτράπελα που μπορεί να συμβούν, όπως συνέβησαν μετά το περιστατικό της Μανωλάδας. Και λέω ευτράπελα, γιατί η κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα έχει φτάσει σε γελοία (όχι κωμικά) επίπεδα.

Μετά το περιστατικό έγινε ένα παγκόσμιο (!) μποϋκοτάζ στις φράουλες. Εκτός από τους Έλληνες καταναλωτές οι οποίοι σταμάτησαν να αγοράζουν φράουλες για να τιμωρήσουν τους Έλληνες παραγωγούς, λες και όλοι οι παραγωγοί είναι δουλέμποροι, ρατσιστές, κακοπληρωτές, λαμόγια και δεν ξέρω τι άλλο, ακυρώθηκαν όλες οι εξαγωγές στο εξωτερικό από τους πελάτες του εξωτερικού. Μια περίεργη ευαισθησία από τους ξένους, οι οποίοι είδαν τους 200 παράνομους μετανάστες της Μανωλάδας, αλλά δεν είδαν τις 2000 αυτοκτονίες, τα εκατομμύρια ανέργων, την ασύστολη φορολογία. Η ίδια ευαισθησία έπληξε και τους Έλληνες  οι οποίοι αντί να στραφούν ή έστω να επεκτείνουν το μποϋκοτάζ σε ξένες εταιρίες (praktiker, lidl, Siemens, bosch, carefour κλπ) που κυριολεκτικά ευθύνονται οικονομικά ή ηθικά για την κατάσταση της χώρας, τιμώρησαν με παιδαριώδη τρόπο μια κατηγορία παραγωγών, οι οποίοι και την τοπική κοινωνία στηρίζουν και την οικονομία της χώρας και τελικά την οικογένειά τους. Κατέστρεψαν δηλαδή οι καταναλωτές μια ολόκληρη σοδειά και κατ’επέκταση μια σειρά από παραγωγούς (τους στυλοβάτες του πρωτογενούς τομέα), επειδή νομίζουν ότι είναι ανθρωπιστές.

Μετά το περιστατικό, η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναδώσει δάνειο σε εταιρίες που απασχολούν παράνομους μετανάστες. Ένα πυροτέχνημα για εσωτερική κατανάλωση, τροφή για τους υπερβολικά ευαίσθητους. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς πως θα μπορέσει να τεκμηριώσει τους παράνομους μετανάστες αφού η εταιρία δεν τους δηλώνει πουθενά; Σκέφτηκε κανείς, ότι η ίδια τράπεζα δίνει δάνεια σε εταιρίες που καταστρέφουν τον περιβάλλον ; Δίνει δάνεια σε εταιρίες που δεν πληρώνουν τους νόμιμους εργαζόμενους; Δίνει δάνεια σε εταιρίες που κλέβουν το δημόσιο ; Προφανώς δεν υπάρχει λόγος για τέτοια ευαισθησία, φτάνει αυτή που θα κάνει τους ανόητους ανθρωπιστές να «τσιμπήσουν».

Φημολογείται ότι οι «παλικαράδες» του παραγωγού ήταν Αλβανοί  Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το όνομά τους ή την εθνικότητά τους. Φροντίσανε μάλλον κάποιοι, να τα «θάψουν». Γιατί ; Τι φοβούνται ; Μήπως καταρρεύσει ο μύθος του Έλληνα ρατσιστή ; Μήπως ότι οι μετανάστες είναι πιο επικίνδυνοι από τους Έλληνες ; Μήπως οι ανθρωπιστές έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τους μετανάστες;

Δεν χωράει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η παράνομη μετανάστευση είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει σύντομα. Τώρα είδαμε κάποια πολύ μικρά δείγματα του τι μπορεί να συμβεί από την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής. Οι… ιδιαίτερα ευαίσθητοι πολίτες θα πρέπει να ωριμάσουν επιτέλους και να σταματήσουν να βλέπουν παντού ρατσιστές και φασίστες. Κάποια στιγμή πρέπει να δουν την πραγματικότητα κατάματα και να μην παραμυθιάζονται από τον οποιονδήποτε επιτήδειο έχει συμφέροντα από τέτοιες καταστάσεις, οι οποίοι συντηρούν ενσυνείδητα την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής.

Κώστας Κ.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets