Clock & Translate

06 Απριλίου 2013

Σοκ για την τρόικα και στην Πορτογαλία! Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τα μέτρα…


Σε κατάσταση “σοκ” βρίσκεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε αντισυνταγματικά ορισμένα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Ο προϋπολογισμός λιτότητας που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας βρίσκεται πλέον στον αέρα και η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του 14ου μισθού καθώς και μία έκτακτη εισφορά που θα χρησιμοποιούνταν για τους ανέργους και τους ασθενείς και δυναμιτίζει τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου και να περιορίσει κατά 4 δισεκατομμύρια τις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2015.
Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και έτσι η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο πρέπει να βρει νέα μέτρα για να καταφέρει να εξοικονομήσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολόγιζε από τα συγκεκριμένα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2013 ήταν ένας από τους αυστηρότερους που έχουν ψηφιστεί ποτέ από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων.
 bankwars
Σχολιάστε:

Blogger Widgets