Clock & Translate

04 Απριλίου 2013

500 ευρώ και αφαίρεση άδειας, αν έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο


Το κόστος του να κυκλοφορεί κανείς χωρίς να έχει ασφαλίσει το όχημά του μπορεί να αποβεί υποπολλαπλάσιο του να κάνει αυτό που προβλέπει ο νόμος (και η ηθική τάξη…)
 
Δεν είναι μόνο η κοινή λογική. Δεν είναι μόνο η ηθική τάξη. Είναι και ο πολύ αυστηρός νόμος: Αν σκεφτόσασταν να αφήσετε το αυτοκίνητό σας χωρίς ασφάλιση, για να μειώσετε κάπως το κόστος λειτουργίας του, αλλάξτε μυαλά άμεσα!Το να οδηγεί κανείς ένα ανασφάλιστο όχημα είναι έγκλημα από κάθε άποψη. Η εμπλοκή σε κάποιο ατύχημα –ή ακόμη χειρότερα δυστύχημα- σημαίνει αυτόματα βαρύτατες ποινές. Αν δεν έχετε τα σχετικά λίγα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσετε μια ασφάλεια, σίγουρα δεν έχετε τα ποσά που θα χρειαστείτε για να αποζημιώσετε όποιον βλάψετε. Οπότε, ξανασκεφτείτε το. Έτσι κι αλλιώς, οι τιμές στις ασφαλίσεις Ι.Χ. έχουν πέσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μοιάζει σαν ένα πρόσθετο βάρος στην εποχή της κρίσης η ασφάλιση του αυτοκινήτου, αλλά πρέπει να το πάρετε απόφαση: Δεν νοείται να οδηγεί κανείς ανασφάλιστο όχημα.Τι λέει ο νόμος
Στο Άρθρο 27, τονίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται «από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου». Κοινώς, δεν παίζει ρόλο αν χρησιμοποιείτε ή όχι το αυτοκίνητό σας. Πολύς κόσμος, ειδικά στην επαρχία, όπου χρησιμοποιεί καθημερινά για τις δουλειές του το αγροτικό, έχει και ένα Ι.Χ. που το αφήνει ανασφάλιστο και το παίρνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Αν όμως συμβεί κάτι σ’ εκείνη τη μία φορά που θα το χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα επιχείρημα περί «μη χρήσης» του στο δικαστήριο. Είναι προτιμότερο να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, αν δεν το χρησιμοποιείτε, να το χαρίσετε ακόμη, παρά να το αφήνετε ανασφάλιστο. Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, από 14 Απριλίου θα επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες. Σε περίπτωση ατυχήματος, επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και αν υπάρχει υποτροπή, για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας όταν περάσουν οι περίοδοι αυτές, απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.- Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημαΑνασφάλιστο όχημα θεωρείται το όχημα που κινείται στους δρόμους χωρίς να έχει την προβλεπόμενη κάλυψη προς τρίτους για τυχόν σωματικές βλάβες η υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε, αν εμπλακούμε σε ατύχημα με τέτοιο όχημα;- Καλούμε την τροχαία ώστε να γίνει καταγραφή του συμβάντος.
- Ειδοποιούμε τον ασφαλιστή μας ή την ασφαλιστική μας εταιρεία.
- Δείτε αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σας καλύπτει για τυχόν ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Αν σας καλύπτει είναι μεγάλη ευκολία για εσάς γιατί αναλαμβάνει η εταιρεία σας μέσω του ασφαλιστή σας όλα τα διαδικαστικά ώστε να αποζημιωθείτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο.- Αν δεν σας καλύπτει η ασφαλιστική σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε μόνοι σας στο Επικουρικό Κεφάλαιο (Υπατίας 5, 10557 – Αθήνα, Τηλέφωνο: 210-33.27.400). Αν έχετε την κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα γλιτώνετε από περιττή ταλαιπωρία και ενδεχομένως να αποζημιωθείτε σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν την συγκεκριμένη κάλυψη δωρεάν στους πελάτες τους.Όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο που θα στραφεί νομικά κατά του οδηγού και του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που ενεπλάκη στο ατύχημα, για να πάρει ολόκληρο το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει στον ζημιωθέντα. Εννοείται ότι το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο των προστίμων που θα κληθείτε να πληρώσετε έτσι κι αλλιώς αν οδηγείτε ή είστε ιδιοκτήτης ή κάτοχος ανασφάλιστου οχήματος.Με λίγα λόγια, ως τις 15 Απριλίου έχετε ακόμη μια ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας να αφήνετε τόσο καιρό το όχημά σας ανασφάλιστο. Από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα, ο κλοιός θα στενέψει πολύ. 
Σχολιάστε:

Blogger Widgets