Clock & Translate

31 Μαρτίου 2013

Αλίμονο. Το πείραμα της Κύπρου δείχνει να πετυχαίνει.


Έρχονται μάλλον τα χειρότερα για τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο. Το πείραμα της Κύπρου (γιατί περί πειράματος πρόκειται, όπως είναι κι αυτό της Ελλάδας) δείχνει να πετυχαίνει, όπως πετυχαίνει και το ελληνικό πείραμα της εξαθλίωσης ενός λαού χωρίς να υπάρξει εξέγερση. Το πρωτοφανές «κούρεμα» των καταθέσεων ανύποπτων πολιτών και επιχειρήσεων δείχνει να 
συνηθίζεται ήδη, μετά το πρώτο σοκ. 
Οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο λειτούργησαν χωρίς κραδασμούς. Οι Κύπριοι προσήλθαν στις τράπεζες ήσυχα, χωρίς διαμαρτυρίες. Υποτίθεται ότι απέφυγαν τα χειρότερα που ήταν η αρχική τρομοκρατία για «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως απορρόφησαν τον κραδασμό, ενώ ακόμα και τα spreads διεθνώς σημείωσαν κάμψη.

Με λίγα λόγια το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έδειξε να ταράζεται καθόλου. Απεναντίας μάλιστα. Προκλητικά δείχνει πως μάλλον του καλάρεσε η ιδέα ενός ξεφουσκώματος, καταστρέφοντας ανήμπορους καταθέτες. Έτσι έμεινε ήσυχο να συνεχίσει να φουσκώνει τη χρηματοπιστωτική του φούσκα ακόμα πιο πολύ. Το μήνυμα που πέρασε παγκόσμια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους διεθνείς παίχτες του χρηματοπιστωτικού «καζίνο». Τη νύφη τελικά θα την πληρώνουν οι καταθέτες όπου η φούσκα δεν αντέχει άλλο. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

Από την άλλη, όλη αυτή η περίεργη ηρεμία στις διεθνείς αγορές αποδεικνύει ότι η πρωτοφανής κίνηση της Γερμανίας, με την απόλυτη συμφωνία όλων των κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών (μηδέ της Ρωσίας εξαιρουμένης), που σιώπησαν επιδεικτικά, δεν πρέπει να έγινε τυχαία. Θα πρέπει η Γερμανία (που θέλει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ΕΕ και ευκαιρίας δοθείσης να συγκεντρώσει περισσότερο πλούτο), να ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά να εκτελέσει τις εντολές των διεθνών αγορών, συμφωνούντων των λοιπών κυβερνήσεων ακόμα και της ελληνικής. Αυτό δεν δείχνει να είναι καλό σημάδι.

Προς το παρόν δεν επέμειναν σε «κούρεμα» κάτω από 100.000 ευρώ, μάλλον γιατί διαφάνηκε ότι αυτός ο πειραματισμός ενδεχομένως να προκαλούσε λαϊκή εξέγερση στην Κύπρο, άμεση έξοδο από το ευρώ και διεθνή πανικό. Όμως ας μην γελιόμαστε. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος αυτής της πρώτης κίνησης. Η αρπαγή όλων των καταθέσεων, διαφορετικά η φούσκα δεν ξεφουσκώνει.

Πηγή
Σχολιάστε:

Blogger Widgets