Clock & Translate

20 Μαρτίου 2013

Κατέρρευσε η απειλή των Γερμανών για πτώχευση σε άρνηση των κελευσμάτων τους

Κανονικά θα βρίσκονται σε λειτουργία για αύριο τουλάχιστον οι γραμμές της ΕΚΤ και του ELA προς τις κυπριακές τράπεζες, ανεξάρτητα αν αυτές είναι κλειστές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Οι δε αντιδράσεις των αγορών είναι μάλλον ψύχραιμες και δεν απηχούν ακόμα κλίμα πανικού καθώς σε στενά οικονομικό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί συνθήκες χρεοκοπίας για την κυπριακή δημοκρατία.

Οι Κύπριοι παίζουν ένα σκληρό πόκερ αναζητώντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις και αφήνοντας τους Γερμανούς να καταλάβουν τι πραγματικά μπορεί να συμβεί αν επιμείνουν σε αυτά που ζητούν από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Καθώς μάλιστα η γερμανική πλευρά εκφράζει την οργή της σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ των μέσων είναι προφανές, ότι η αμηχανία κυριαρχεί στις χώρες του πυρήνα. Με τα σημερινά δεδομένα καταρρέει αυτό που προβαλλόταν σαν εσαεί απειλή από τα κελεύσματα των Γερμανών, που ισοδυναμούσε με χρεοκοπία χώρας σε άρνησή τους.

Στην Γερμανία πάντως οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι με την απόφαση της πολιτικής τους ηγεσίας για κούρεμα καταθέσεων και αυτό θα πλήξει πολιτικά το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε, ίσως για πρώτη φορά. Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου είναι και ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα τραπεζικοί κύκλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι έπρεπε να ακουστεί το “όχι” απέναντι σε αυτά που ζητούν συνέχεια οι Γερμανοί και  η πλευρά που εκφράζεται από την τρόικα. Μάλιστα, δεν δείχνουν να ανησυχούν απέναντι στις εξελίξεις, θεωρώντας ότι το σενάριο της χρεοκοπίας της Κύπρου ακόμα δεν είναι κοντά.

Παράλληλα από εδώ και πέρα ξεκινά ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών για την κυπριακή οικονομία, καθώς η χώρα παίζει εμφανώς το διλημματικό χαρτί της χρεοκοπίας. Πρώτον είναι άγνωστο τί θα επιτύχει η κυπριακή πλευρά σε σχέση με την βοήθεια από τους Ρώσους. Δεύτερον πού θα κάτσει η προσπάθεια των Κυπρίων στο να βρουν κεφάλαια και να καλύψουν τον στόχο των 5,7 δισ.

Πολιτικά αποτελεί μια πρώτη μεγάλη ήττα-έκπληξη των Γερμανών αλλά και του συνόλου των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλα "όχι" μπροστά μας και οπωσδήποτε δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που η Τρόικα θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα βγαίνοντας απόψε από το προεδρικό μέγαρο ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ ο Βενιζέλος το άφησε άνοιχτο. Αυτά δείχνουν και το τι μέλλει γενέσθει στο ελληνικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με διεθνείς τραπεζικούς κύκλους οι πιθανότητες είναι 60% να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Eurogroup και Κύπρου, 30% να υπάρξει κυριαρχία του ρωσικού παράγοντα και 10% η Μεγαλόνησσος να πτωχεύσει.
Π.ΜΠ.
newmoney.gr

Σχολιάστε:

Blogger Widgets