Clock & Translate

07 Φεβρουαρίου 2013

Oι μισθοί πέφτουν, οι τιμές όχι


Oι μισθοί πέφτουν, οι τιμές όχι
Oι μισθοί πέφτουν, οι τιμές όχιΑντιστέκονται... οι τιμές και παρά τη λιτότητα δεν υποχωρούν αισθητά. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξέλιξη των τιμών το 2012 με βάση τα στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αν και η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 25% του πληθυσμού και η μείωση των μισθών ξεπερνά το 22%, εντούτοις τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά μέσο όρο μόλις 0,54%.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Η ελληνική αγορά γίνεται φθηνότερη», σημείωσε το γεγονός πως η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ αλλά και με τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) που βρίσκονται σε παρόμοια δημοσιονομική κατάσταση είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στον δείκτη τιμών των τροφίμων. Αυτός είναι -0,54%, όταν στην Ισπανία είναι 3,03%, στην Ιταλία 2,58%, στην Πορτογαλία 3,2% και στην ΕΕ 3,4%.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το -0,54% δεν είναι ανάλογο με τη μείωση των εισοδημάτων, σημείωσε όμως ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο. Υποστήριξε δε πως σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Αργεντινή, οι τιμές δεν έπεσαν όπως οι μισθοί.
Ισχυρός θύλακος της ακρίβειας είναι η κατηγορία «ηλεκτρισμού, πετρελαίου θέρμανσης και στερεών καυσίμων». Το 2012 καταγράφηκε αύξηση 27,01%, ενώ στην Ισπανία ήταν 10,51%, στην Ιταλία 10,15%, στην Πορτογαλία 6,62% και στην ΕΕ 5,49%. Οι ανατιμήσεις οφείλονται στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Ετσι, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί, με επιπτώσεις στην κατανάλωση.
Επίσης, παρά τη μείωση της ζήτησης, ο δείκτης τιμών ένδυσης-υπόδησης αυξήθηκε 5,59%, γεγονός που δείχνει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στις υπόλοιπες χώρες του νότου τα ποσοστά αύξησης είναι μικρότερα: Ισπανία 0,57%, Ιταλία 1,14%, ενώ στην Πορτογαλία καταγράφεται μείωση 4,84%, λόγω και των εκπτώσεων του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, για πρώτη φορά οι τιμές στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν «ευκαμψία», χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι ικανοποιημένος, όπως δήλωσε. Ετσι το ψωμί και τα δημητριακά μειώθηκαν 1,62%, όταν στην Ισπανία αυξήθηκαν 1,53%, στην Ιταλία 2,05%, στην Πορτογαλία 2,33%.
 Πηγή: Εθνος
Σχολιάστε:

Blogger Widgets