Clock & Translate

07 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σίλβιο έρχεται σαν εφιάλτης στα όνειρα της Μέρκελ. Ροκανίζει την διαφορά.


Με τις ιταλικές εκλογές μόλις τρεις εβδομάδες μακριά, ο Silvio Berlusconi τα παίζει όλα για όλα, προχωρώντας σε μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις. Οι πιο εντυπωσιακές από αυτές είναι:

Η επιστροφή του φόρου στους Ιταλούς που σχετίζεται με την εισφορά για την πρώτη κατοικία και η οποία θεσπίστηκε εκ νέου από την τεχνοκρατική κυβέρνηση του Mario Monti. Ο Berlusconi έχει ήδη υποσχεθεί να καταργήσει το φόρο, αλλά τώρα έχει «σηκώσει» το θέμα πολύ ψηλά.

Η κατάργηση του περιφερειακού φόρου για τις παραγωγικές δραστηριότητες (Irap, ο οποίος επιβάλλεται στις επιχειρήσεις) μέσα σε πέντε χρόνια.

Η καθιέρωση πλήρους φορολογικής αμνηστίας.

Η ολοκλήρωση μιας διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία η οποία θα επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να φορολογεί τις δραστηριότητες Ιταλών πολιτών που θα έχουν έδρα την Ελβετία. Ο Berlusconi ισχυρίζεται ότι αυτό θα δημιουργήσει εφάπαξ έσοδα 25-30 δισ. ευρώ, και περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

Η μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών (υπάρχουν αυτή τη στιγμή 630 βουλευτές και 315 γερουσιαστές).

Η μείωση των δημοσίων δαπανών συνολικά κατά 80 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια.

Οι απαντήσεις ήταν ανάμεικτες. Αφού συνέκρινε τον Berlusconi με τον «Αυλητή του Χάμελιν», ο Mario Monti αυτή τη φορά τον συνέδεσε με έναν «γητευτή φιδιών», μια σαφής αναφορά στις μάλλον κακές επιδόσεις που έχει ο Il Cavaliere στο να τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Gulio Tremonti, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών αρκετές φορές σε κυβέρνηση του Berlusconi (αν και οι δυο τους δεν τα πήγαιναν πάντα ιδιαιτέρως καλά), επισήμανε επίσης ότι η επιστροφή φόρου που έχει υποσχεθεί ο Berlusconi θα δημιουργούσε «αντικειμενικά προβλήματα» στα δημοσιονομικά της Ιταλίας. Παρεμπιπτόντως, ο Tremonti δεν είναι και φανατικός στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελβετία.

Αλλά υπάρχει μόνο μία αντίδραση αυτή τη στιγμή που ενδιαφέρον τον Berlusconi: αυτή του ιταλικού εκλογικού σώματος. Και η λαϊκίστικη ρητορική του φαίνεται να αποδίδει καρπούς σε αυτό το μέτωπο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της TG24, το κόμμα PDL του Berlusconi συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και τώρα βρίσκεται στο 20,4%. Είναι κρίσιμο ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ακόμη ότι το κενό μεταξύ του κεντροαριστερού συνασπισμού υπό τον Pier Luigi Bersani και του κεντροδεξιού συνασπισμού του Berlusconi, έχει μειωθεί στο μόλις 4% (στο 32,9% και στο 28,9% αντιστοίχως).

Εν τω μεταξύ, το ιταλικό χρηματιστήριο και το κόστος δανεισμού φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποτιμά το ενδεχόμενο εκλογής του Berlusconi, μαζί με την ήδη ευρεία αβεβαιότητα για μια στενή εκλογική μάχη και την πρόσφατη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena. Και καθώς υπολείπονται άλλες τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, μπορεί να δούμε και άλλες ενδείξεις αβεβαιότητας.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets