Clock & Translate

19 Δεκεμβρίου 2012

Bloomberg: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση πετρελαίου θέρμανσης


«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση πετρελαίου θέρμανσης», αναφέρει λιτά σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Καστοριάς, στην ορεινή βόρεια Ελλάδα.

«Με μία οικονομία που έχει συρρικνωθεί επί πέντε χρόνια και ποσοστό ανεργίας ρεκόρ στο 25%, οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να θερμάνει σχολεία, και ο δήμαρχος δηλώνει πως θα κλείσει τα 53 [σχολικά κτίρια της πόλης] αντί να εγκαταλείψει τα παιδιά να παγώσουν», αναφέρει το αφιέρωμα του διεθνούς πρακτορείου.
«Φορτία ξυλείας καταφθάνουν από τη Βουλγαρία, καθώς οικογένειες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα» για να ζεσταθούν.
«Αυτό είναι το ψυχρότερο μέρος στην Ελλάδα», σχολιάζει από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Εμμανουήλ Χατζησημεωνίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, προσθέτοντας πως η κεντρική κυβέρνηση έχει περικόψει τη χρηματοδότηση για θέρμανση σχολείων κατά 60%.
Οι τιμές και η ελληνική αγορά
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για κατοικίες στην Ελλάδα έφτασε στα 1.266 ευρώ ανά 1.000 λίτρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυξημένο κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το κόστος αγοράς της ίδιας ποσότητας πετρελαίου ανερχόταν στα 861 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την IEA, και στα 790 ευρώ στη Νέα Υόρκη, κατά τις πολιτειακές Αρχές.
«Οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι ψηλές εξ’ αιτίας νόμων που προστατεύουν τις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας», συνεχίζει το αφιέρωμα του Bloomberg, επικαλούμενο τον Παύλο Ελευθεριάδη, έλληνα καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος μελετά μονοπώλια.
«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί για αυτούς που είναι ‘στα μέσα’», σχολιάζει ο κ. Ελευθεριάδης. «Εάν είσαι ‘από μέσα’, θα υπάρξει μία προσπάθεια να σε προστατεύσουν. Εάν είναι ένας φτωχός άνθρωπος στην Καστοριά, είσαι μόνος σου».
«Περίμενα μία διαφορετική ζωή», δηλώνει ο 88χρονος Κώστας Τσίτσκος, ο οποίος έζησε και εργάστηκε επί πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη προτού επιστρέψει στην Ελλάδα. Πλέον, συγκατοικεί με το υιό του σε ένα σπίτι δίχως θέρμανση, καθώς τα χρήματα που κερδίζουν δεν επαρκούν για την αγορά πετρελαίου, και ζεσταίνονται χάρη σε μία μικρή ηλεκτρική σόμπα, δίπλα στην οποία κοιμούνται.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει χαρούμενο. Απλώς ζω για να ζω», καταλήγει ο κ. Τσίτσκος.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets