Clock & Translate

17 Δεκεμβρίου 2012

Νόμιμη και συνταγματική η αναδρομική έκτακτη εισφορά


Στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της αποφυγής χρεοκοπίας της χώρας, καταρρέει σταδιακά η προστατευτική για πολίτες και επιχειρήσεις νομολογία, καθώς με δύο δικαστικές αποφάσεις, σε υποθέσεις τεραστίου οικονομικού αντικειμένου, δικαιώθηκε το Δημόσιο και κρίθηκαν συνταγματικά τα μέτρα της έκτακτης εισφοράς (του Ν. 3772/09) και του προνομιακού για το κράτος επιτοκίου (6%) με το οποίο πληρώνει τις οφειλές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της ανατρέποντας αντίθεση απόφαση του Α’ Τμήματος έκρινε συνταγματική και νόμιμη την αναδρομική έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί με τον Ν. 3772/09 επί ΝΔ με βάση τα εισοδήματα του 2007, γλιτώνοντας το Δημόσιο από έναν τεράστιο «πονοκέφαλο» και τον κίνδυνο να επιστρέψει στους φορολογουμένους τεράστια κονδύλια. Η δικαστική απόφαση – πιλότος θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» υπέρ του Δημοσίου τις 20.000 παρεμφερείς εκκρεμείς δίκες σε όλη τη χώρα.
Ανατροπή
Την ίδια στιγμή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), ανατρέποντας αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, κράτησε οριστικά και αμετάκλητα «ζωντανό» το προνομιακό επιτόκιο 6% που χρησιμοποιεί για να πληρώνει καθυστερημένα τις οφειλές του, κρίνοντας συνταγματική την αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών και επιχειρήσεων, όταν το κράτος περιμένει να εισπράξει δικά της χρέη. Από την απόφαση προκύπτει ότι Δημόσιο και πολίτες δεν είναι ίσοι και σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι συνταγματικά θεμιτή η προνομιακή μεταχείριση του κράτους, αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συνταγματική αρχή της ισότητας όταν τα προνόμια αποβλέπουν στην ορθή άσκηση της δημόσιας εξουσίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των πολιτών…

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Σχολιάστε:

Blogger Widgets