Clock & Translate

09 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών


 Έρχονται καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολώνOι αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα εφαρμοστούν από το 2013-14, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, μίλησε εκτενώς για το σχέδιο «Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων και σχολών. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί, ώστε οι υποψήφιοι των προσεχών πανελλαδικών εξετάσεων να διαγωνιστούν με το νέο μηχανογραφικό που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Οι υποψήφιοι «θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανογραφικό δελτίο που δεν θα περιλαμβάνει Τμήματα που οδηγούν a priori στην ανεργία. Όλοι έχουν να κερδίσουν. Πρωτίστως, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία. Οι οικογένειες θα ωφεληθούν γιατί οι θυσίες τους θα έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Τα ΑΕΙ θα αναβαθμιστούν διεθνώς» σημείωσε. 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των Τμημάτων, στόχος είναι ο αριθμός των εισακτέων να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Επίσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης προσωπικού από τα τμήματα που θα συγχωνευθούν. 

Αναφερόμενος στα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ο Κ.Αρβανιτόπουλος είπε: «Κριτήρια επιστημονικά, λειτουργικά, αναπτυξιακά. Πρέπει να θεραπεύσουμε την υπερεξειδίκευση των γνωστικών αντικειμένων και να δούμε δυνατότητες συγχώνευσης Τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα. Να δούμε το μέγεθος και τη διάρθρωση των ΑΕΙ, τις αναλογίες διδακτικού και διοικητικού προσωπικού με τους φοιτητές και το κόστος ανά φοιτητή. Να δούμε την απορρόφηση των αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο, τη συμβολή των Ιδρυμάτων και των γνωστικών αντικειμένων στην ανάπτυξη της περιφέρειας». 

Από τη Δευτέρα, ο υπουργός παιδείας θα αρχίσει τις επαφές του με τις Συνόδους Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ για το σχέδιο «Αθηνά». 

«Θα κουβεντιάσουμε τις προτάσεις τους και θα καταλήξουμε στα κριτήρια που θα βοηθήσουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Είναι προφανές ότι αυτός ο ακαδημαϊκός χάρτης που έχουμε μπροστά μας, επηρεασμένος από τις συνολικές παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων, ξεχείλωσε. Θέλει μάζεμα, νοικοκύρεμα. Θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε γιατί έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές. Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Ο εξορθολογισμός του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας είναι η αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για την οριστική ανάκαμψή της αλλά και για ένα εθνικό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε.

Αρνητική η ΠΟΣΔΕΠΉδη, πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) επικρίνει το υπουργείο Παιδείας για «βιασύνη και προχειρότητα» όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά». 

Στην πρόσφατη (4/12/2012) συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ συζητήθηκε το θέμα του σχεδίου και, όπως σημειώνουν οι καθηγητές, «είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει να προχωρήσει στις αναδιαρθρώσεις με βάση κυρίως κριτήρια εξοικονόμησης πόρων. Οι πρόσφατες νομοθετικές εμπειρίες μας έχουν εμπεδώσει την πεποίθηση ότι για να επιτύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια, απαιτείται συστηματικός στρατηγικός σχεδιασμός, σεβασμός της ακαδημαϊκότητας και ουσιαστική διαβούλευση στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας». 

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Παιδείας «για τη βιασύνη, την προχειρότητα και την έλλειψη διαλόγου με την οποία επιδιώκονται προκρούστειες αλλαγές, που οδηγούν στη συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». 
Πηγή: epikaira.gr

Σχολιάστε:

Blogger Widgets