Clock & Translate

13 Δεκεμβρίου 2012

Καλούνται ως ύποπτοι, ο Ανδρέας Γεωργίου και άλλοι δύο!


Νέα τροπή στην υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνηέντως διογκωμένου ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα μας στο ΔΝΤ και να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, προσδίδει η κλήση για συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλων δύο μελών της Αρχής από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. 
Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά η οποία ισχυρίστηκε ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Γεωργίου πάντως σε υπόμνημα 111 σελίδων που έχει προσκομίσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, έχει προσπαθήσει να αντικρούσει όσα του αποδίδονται για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του2009, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου του 2010 και από το Μάιο του 2010 η χώρα είχε μπει ήδη στο μηχανισμό στήριξης με βάση το έλλειμμα της τάξης του 13,6%.

Όσον αφορά ωστόσο ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.

Όμως, η Βουλή έκρινε ότι δεν συντρέχουν πολιτικές ευθύνες και επέστρεψε την δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα στους οικονομικούς εισαγγελείς. Με βάση αυτό το πόρισμα οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν σε συμπληρωματικές εξηγήσεις τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets