Clock & Translate

20 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο 300 ευρώ ανά ημέρα στη ΔΕΗ εάν διακόψει την ηλεκτροδότηση για το «χαράτσι»


Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Σύμφωνα με το τριμελές συμβούλιο του Άρειο Πάγου, η ΔΕΗ είναι σε θέση να εισπράττει κανονικά, μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού το «χαράτσι», εν τούτοις, η Επιχείρηση υποχρεώνεται «να 
μην διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης», αλλιώς θα της επιβάλλεται ημερήσιο πρόστιμο 300 ευρώ ανά ημέρα για κάθε διακοπή παροχής

Συγκεκριμένα, από τον Άρειο Πάγο έγινε δεκτή -εν μέρει- η αίτηση αναστολής που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ως προς την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας η ΔΕΗ δεν μπορούσε να εισπράττει το «χαράτσι» μαζί με τους λογαριασμούς της, οπότε η Επιχείρηση μπορεί να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της, αφού διαφορετικά ενδέχεται να προκύψει σημαντικός κίνδυνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο του 2012 όσο και του 2013. 

Εκείνο όμως που δεν έγινε δεκτό, εξ ου και το «εν μέρει», είναι το σκέλος εκείνο της πρωτόδικης απόφασης βάσει του οποίου η ΔΕΗ υποχρεούται να καταβάλει 300 ευρώ σε κάθε καταναλωτή που θα υποστεί διακοπή ηλεκτροδότησης για μη καταβολή τους τέλους. Το ποσό των 300 ευρώ αφορά σε κάθε ημέρα διακοπής της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την πρωτόδική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτόδικη απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή.

Πλέον, λοιπόν, η Επιχείρηση έχει δικαίωμα να χρεώνει το τέλος δομημένων επιφανειών μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τους οποίους εκδίδει για την κατανάλωση.

Αυτό θα συμβαίνει απρόσκοπτα έως και τις 22 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης αυτή τη φορά της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Οικονομικών, είπε, ότι ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμη την επίσημη απόφαση στα χέρια του, ωστόσο τόνισε ότι έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

«Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία» είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι η τελική απόφαση για τα τιμολόγια ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, αφού η Επιχείρηση «δεν δικαιούται να κάνει πρόταση για αύξησή τους», παρά μόνο να παρουσιάσει τα οικονομικά της στοιχεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι το Δημόσιο οδείλει 170 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets