Clock & Translate

17 Δεκεμβρίου 2012

+13% O ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ! Νέα βάρη από την mega-δόση στις πλάτες της χώρας...


Το νέο κολοσσιαίο δάνειο περνά από αύριο στις πλάτες της Ελλάδας: Περί τα 18,3 δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο περνούν μέχρι αύριο στην Αθήνα και άλλα 16 δισ. ευρώ αναμένονται την Τετάρτη. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός δανεισμός θα επιβαρύνει τον ήδη υπάρχοντα με 13% περίπου, μαζί με τους τόκους.

Το σημερινό  πακέτο αφορά με την μορφή «ρευστού» τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που θα τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων εξάμηνης διάρκειας, που θα χρειασθούν για την εκκαθάριση της επαναγοράς ομολόγων.
Στην συνέχεια με την μορφή ομολόγων τριετούς διάρκειας άλλα 16 δισ. ευρώ θα μετακινηθούν την Τετάρτη από το Λουξεμβούργο προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για την επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τρπαεζών. Δηλαδή δανείζονται οι πολίτες και τα παίρνουν οι ... τραπεζίτες.
Αυτό είναι και το σύνολο της νέας δανειακής δόσης των 34,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί πριν από τα Χριστούγεννα από το EFSF προς την Ελλάδα. Αμέσως μετά τις γιορτές περί τα μέσα Ιανουαρίου ο σχεδιασμός προβλέπει την μετακίνηση από το EFSF προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιπλέον 7 δισ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί (με την μορφή ομολόγων τριετούς διάρκειας) το πακέτο χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
Σχολιάστε:

Blogger Widgets