Clock & Translate

12 Νοεμβρίου 2012

Fitch: Ετσι θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος


 Fitch: Ετσι θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Διετής παράταση, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ελέγχει η ΕΚΤ και μεταφορά της στήριξης των τραπεζών στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, αντί του προϋπολογισμού, είναι ο μόνος τρόπος να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Η έγκριση του πακέτου των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δείχνει ότι υποχώρησε ο κίνδυνος η χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον, υποστηρίζει η Fitch, εκτιμώντας ότι παράλληλα «προαναγγέλλει» και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνση από το δυσθεώρατο δημόσιο χρέος και για να γίνει ξανά βιώσιμο, το βάρος θα πρέπει να επωμιστούν οι επίσημοι φορείς που κατέχουν ελληνικούς τίτλους, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.
Το νέο βασικό σενάριο της Fitch για την Ελλάδα περιλαμβάνει έτσι την διετή επιμήκυνση και μία ασθενέστερη οικονομία, ενώ υποδεικνύει περαιτέρω κατάρρευση της δυναμικής του ελληνικού χρέους, σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαρτίου. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, με τα σημερινά δεδομένα θα κορυφωθεί στο 192% του ΑΕΠ τη διετία 2014-2015 (έναντι πρόβλεψης για 170% το 2013), ενώ είναι απίθανο να πέσει κάτω από το 150% ως το 2020. Η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι στο «CCC» και αντανακλά τον πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας, όπως τονίζεται.
Απαιτείται επιμήκυνση, νέα αναδιάρθρωση…
Μονόδρομος για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι ο συνδυασμός της μείωσης του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη, της απεμπόλησης των κερδών που θα απέφεραν στην ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά και της μεταφοράς του κόστους στήριξης της ελληνικής οικονομίας στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Fitch.

Παράλληλα, το Eurogroup θα πρέπει να επεκτείνει την εφαρμογή του προγράμματος για μία διετία, ως το 2016, προκειμένου να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος από την περαιτέρω λιτότητα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα, από μία επιμήκυνση, θα οδηγήσει σε ανάγκες επιπλέον χρηματοδότησης με 22 δισ. ευρώ ή 11% του ΑΕΠ, την τριετία 2013-2016.
Ο οίκος θυμίζει ότι μετά το προηγούμενο «κούρεμα» χρέους την περασμένη Ανοιξη, το 70% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και όχι ιδιωτών επενδυτών, έτσι «λίγα κέρδη μπορεί να αποφέρει η εμπλοκή των ιδιωτών» στη νέα αναδιάρθρωση.
Η ψήφος της Τετάρτης πρέπει να προαναγγέλλει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 την Κυριακή. Τα νέα μέτρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην κατεύθυνση των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο δεύτερο μνημόνιο και να εκκινήσουν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Ακόμη κι έτσι, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι για την εφαρμογή τους και την πολιτική σταθερότητα θα παραμείνουν υψηλοί σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής, και αμφιβάλλουμε για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει, έχοντας μπροστά της ακόμη δύο χρόνια εμπροσθοβαρούς λιτότητας, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ.
…αλλά και στήριξη τραπεζών από τον ESM
Αν και έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στην Ευρωζώνη κατά περίπου 70 μονάδες βάσης, η Fitch εκτιμά ότι θα προσφέρουν μέτρια μόνο ανακούφιση στην ροή χρήματος προς την Ελλάδα την τριετία 2013-2016, ενώ ελάχιστα θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας. Η EKT θα πρέπει να εγκαταλείψει κέρδη από τις θέσεις της σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, σε συνδυασμό με μείωση των αποδόσεών τους, προκειμένου να βοηθήσει να «κλείσουν οι τρύπες» στα δημοσιονομικά. Ακόμη κι έτσι, εκτιμά ο Οίκος, το χρέος θα παραμείνει στο 140% περίπου το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, εάν εφαρμοστούν αυτές οι κινήσεις και ενισχυθούν με μετάθεση του κόστους στήριξης του τραπεζικού τομέα (25% του ΑΕΠ) στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, αντί του προϋπολογισμού (κάτι που η Fitch παραδέχεται ότι θα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο), τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 112% του ΑΕΠ ως το 2020, καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets