Πιέζουν οι ΗΠΑ thn EE να δοθεί στην Ελλάδα άμεσα ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ η εν πάση περιπτώσει να ξεκινήσει η εκταμίευσή της έστω σταδιακά φοβούμενες αναταραχές στο εσωτερικό και πιθανόν και ανατροπές. Σε επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Αμερικακός υπουργός Οικονομικών Τ.Γκάϊτνερ, εξέφρασε την "αγωνία" και το "ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για την εξεύρεση άμεσα, "βιώσιμης λύσης".
Οι αναλύσεις των αμερικανικών think tank καταλήγουν όλες στο συμπέρασμα ότι "Η Ελλάδα θα αποτελέσει πεδίο γεωπολιτικής σύγκρουσης κατά βάση με την Ρωσία, αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους μήνες"...
Το αμερικανικό δίκτυο Dow Jones Newswires υποστηρίζει ότι η συνάντηση της Τρίτης θα αφορά μόνο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 15 δισ. ευρώ έως το 2014 και όχι για τα 17,6 δισ. της περιόδου 2104 -16.
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. "Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικοκομικών έπειτα κοινοβουλευτική ενημερωτική συνεδρίαση. Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.
Τα αμερικανικά μέσα υποστηρίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν διάθεση «συμβιβασμού» και «συναινετικών λύσεων».
Αναλυτικά τα αμερικανικά δίκτυα υποστηρίζουν, επικαλούμενα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι θα αναζητηθεί συναίνεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τού δανείου προς την Ελλάδα.
Επίσης, προβάλλονται οι διαφωνίες που είχε διατυπώσει η διευθύντρια τού ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την απόφαση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να παρατείνουν κατά δύο έτη, έως το 2022, την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% τού ΑΕΠ, εγείροντας ερωτηματικά για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Σχολιάστε: