Clock & Translate

13 Νοεμβρίου 2012

Φορολογική μεταρρύθμιση – Νέες κλίμακες και συντελεστές...


 Φορολογική μεταρρύθμιση   Νέες κλίμακες και συντελεστές
Νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ, κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα παιδιά φέρνει η φορολογική μεταρρύθμιση, τα βασικά σημεία της οποίας περιγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας.

Επίσης προωθείται μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις με την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα και 26% στα αδιανέμητα κέρδη.
Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τα τρία νομοσχέδια της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και θα έχουν αντίκτυπο κυρίως στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014. Οι βασικές φορολογικές αλλαγές αφορούν:
Ελεύθερους επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θεσπίζεται μίνι φορολογική κλίμακα με δύο συντελεστές, 26% και 35%, στα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.
Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 35%.
Μισθωτούς – συνταξιούχους. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ σήμερα, και καταργείται το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα έχει τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου από 21%, 36% και 45%. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα αντικατασταθεί με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, με το νέο σύστημα, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι αφορολόγητοι.
Κώστας Τσαχάκης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets