Clock & Translate

04 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές...


Το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε θέσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών στους γενικούς γραμματείς Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Η τρόικα θέτει θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές
Το… καυτό θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να ανοίξει επίσημα η τρόικα στην κυβέρνηση με βασική επιδίωξη την τόνωση του ανταγωνισμού και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, που συναντήθηκε χθες με το επίσημο κλιμάκιο των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εκτιμά ότι στις επόμενες επισκέψεις τους θα θέσουν το ζήτημα της ευκολότερης διεύρυνσης του ωραρίου λήξης των καταστημάτων αλλά και της κυριακάτικης λειτουργίας.
Ηδη οι δανειστές ζητούν από το υπουργείο Εργασίας την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων στις τράπεζες και τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις από το ωράριο λειτουργίας τους, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, «κουμπώνει» με το θέμα της απελευθέρωσης των ωρών λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής.

Να σημειωθεί ότι το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε θέσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών στους γενικούς γραμματείς Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Το ίδιο είχε πράξει και σε παλιότερες επισκέψεις υπό τη μορφή ερωτημάτων προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου αν είναι εφικτή η λειτουργία του λιανικού εμπορίου και τις Κυριακές. Η σημερινή νομοθεσία δίνει αυτήν τη δυνατότητα μόνο με αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως π.χ. είχε συμβεί πριν από περίπου τρία χρόνια με το ωράριο στα καταστήματα της Αθήνας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (πολυκαταστήματα) ήγειραν στο παρελθόν ανά τακτά διαστήματα το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Αναζωογόνηση
Ο πρώτος ως μια προσπάθεια αναζωογόνησης της πρωτεύουσας και ο δεύτερος προκειμένου να ενισχυθεί η κίνηση των malls που έχουν κατασκευαστεί στα Σπάτα, στο Μαρούσι και στο Μοσχάτο.

Πάντως, στην παρούσα φάση, όπως σημειώνουν και οι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης του ωραρίου των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, δεν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ένα τέτοιο μέτρο, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουν να υπάρχει ευελιξία στη χρήση του. Και συγκεκριμένα όταν επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς η κατανάλωση.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνάντηση τρόικας ? Χατζηδάκη, συζητήθηκαν τα θέματα καλύτερης λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά. Ο υπουργός, λένε πληροφορίες, παρουσίασε την πρωτοβουλία του για την άρση εμποδίων αλλά και θέματα απελευθέρωσης διάθεσης προϊόντων, π.χ. γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας να μπορεί να διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ.

Αίτημα
Παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας
Την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έχει ζητήσει η τρόικα, που πιέζει για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, οι δανειστές έχουν στείλει και email, όπου γίνεται αναφορά στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Μεταξύ άλλων η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί η 6ήμερη εργασία και να υπάρξουν γενικότερες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. Για παράδειγμα, να μπορεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση και όχι ανά εξάμηνο.

Σε περίπτωση που περάσουν ανάλογες εισηγήσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου και της προβλεπόμενης ενδεκάωρης ημερήσιας ανάπαυσης.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος, αφού δεν θα καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή υπερωρίας, ενώ οι εργαζόμενοι είτε θα λαμβάνουν ρεπό είτε θα απασχολούνται με κυμαινόμενο ωράριο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε:

Blogger Widgets