Μέσα στην ημέρα αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για το πακέτο του εργασιακού που θα περιλαμβάνει επώδυνες αλλαγές και μικρές υπαναχωρήσεις από την πλευρά της Τρόικας. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εκφράζει την αισιοδοξία του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της τρόικας, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση στο email με τις αντιπροτάσεις που έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες.
Κέρδος από το σκληρό παζάρι θεωρείται η διατήρηση των τριετιών στον πάγο –όπως προβλέπεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Σίγουρη θεωρείται η απώλεια του επιδόματος γάμου –περίπου 58 ευρώ το μήνα για όσους αμείβονται με τα κατώτατα όρια– καθώς η Τρόικα έθεσε βέτο, αφού το συγκεκριμένο επίδομα έχει καταργηθεί και στις κλαδικές συμβάσεις.
Στο κεφάλαιο των αποζημιώσεων που δόθηκε η μάχη των μαχών, με ελάχιστες προοπτικές νικηφόρου αποτελέσματος καθώς έπρεπε να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προέβλεπε χαμηλότερες αποζημιώσεις, το υπουργείο Εργασίας ελπίζει να διασώσει του παλαιούς εργαζόμενους.
Ετσι, αναμένεται να ισχύσουν δύο ταχύτητες αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους το ύψος της αποζημίωσης θα περικοπεί κατά 50% και το πλαφόν θα φτάνει έως τους 12 μισθούς, όσο δηλαδή δικαιούται σήμερα ο εργαζόμενος που απασχολείται για 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.
Μετά τα 16 χρόνια υπηρεσίας, θα δίνονται κανονικά οι μισθοί αποζημίωσης που προβλέπονται και σήμερα, όμως στη βάση υπολογισμού της θα τεθεί πλαφόν. Δηλαδή, η αποζημίωση για 17 και πλέον χρόνια υπηρεσίας, θα υπολογίζεται βάσει ενός ποσού που δε θα υπερβαίνει τα 2000 -2500 ευρώ σύμφωνα με την αντιπρόταση που έχει αποστείλει στην Τρόικα το Υπουργείο Εργασίας. Η Τρόικα επιμένει σε χαμηλότερο πλαφόν – όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας – με αποτέλεσμα έως την ύστατη ώρα να συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να... πέσουν στα μαλακά οι μεσαία αμειβόμενοι και να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες οι υψηλόμισθοι.
Οσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας κερδίζει το παιχνίδι ώστε παρά την πίεση της Τρόικας, η διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (που προβλέπει 6ημερη εργασία σε όλους τους κλάδους) να εξακολουθήσει να γίνεται μέσω επιχειρησιακής και όχι μέσω ατομικής σύμβασης.
Σχολιάστε: