Clock & Translate

21 Ιουνίου 2012

Δόση, 2ετής παράταση και κάθοδος τρόικας στην ατζέντα του Eurogroup...


Της Δήμητρας Καδδά

Την άμεση κάθοδο των τριών «κορυφαίων» της τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς που θα εκπροσωπήσει τη νέα κυβέρνηση στην κρίσιμη απογευματινή σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της παράτασης του μνημονίου έως το 2016 (κατά 2 έτη), η κάλυψη των 16-20 δισ. ευρώ επιπλέον δανείων που θα χρειαστούν, η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ του Μαΐου αλλά και το πακέτο των νέων μέτρων. 

Χθες, οριστικοποιήθηκε η ελληνική θέση σε σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων που θα μετέχουν στη νέα κυβέρνηση με την συμμετοχή του (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) νέου υπουργού Οικονομικών Β. Ράπανου και του Γ. Ζανιά ο οποίος φέρεται ότι μπορεί να έχει θέση και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Ενώ αρχικά σχεδιαζόταν στη σύνοδο να παραβρεθεί τόσο ο νέος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο κ. Ράπανος, τελικά αποφασίστηκε ο κ. Ζανιάς να εκπροσωπήσει, μόνος του, την Ελλάδα, λόγω τεχνικών θεμάτων (ορκωμοσία κυβέρνησης) αλλά και της εμπειρίας του απερχόμενου υπουργού που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα αναλάβει τις δύσκολες αποστολές για την ολοκλήρωση του PSI και τις επαφές με την τρόικα. 

Σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα θα επιστρέψει άμεσα (ενδεχομένως και αμέσως μετά την σύνοδο των υπουργών που ολοκληρώνεται την Παρασκευή). Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αρχικά η επίσκεψη θα γίνει σε επίπεδο κορυφής για να γνωρίσει την νέα κυβέρνηση και να αποφασιστούν τα… βασικά. 

Θα επιστρέψει για τον έλεγχο προόδου του Μνημονίου που θα καταλήξει στην έγκριση της επόμενης δόσης (η έγκριση για το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί αναμένεται σήμερα). Επίσης θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα λήψης του νέου πακέτου μέτρων (Μεσοπρόθεσμο με περικοπή δαπανών 11,6 δισ. ευρώ) το οποίο αναμένεται το νωρίτερο τον Αύγουστο αντί για τον Ιούνιο και συνδέεται άρρηκτα με την επιμήκυνση του Μνημονίου για να καλυφθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων για αλλαγές στα μέτρα. 

Στελέχη του υπουργείου που συνομιλούν με την τρόικα αναφέρουν ότι οι δανειστές άμεσα ζητούν να εφαρμοσθούν τα μέτρα που εκκρεμούν (τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, παρεμβάσεις στην υγεία, πάταξη της φοροδιαφυγής δια νόμου και παρεμβάσεις μείωσης του δημοσίου). Φέρονται να επιμένουν στην μείωση των φορέων του δημοσίου αλλά να είναι πιο «ελαστικοί» στο θέμα των 150.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν συζητώντας εναλλακτικούς τρόπους πέραν των άμεσων απολύσεων δεδομένης της άσχημης κατάστασης της αγοράς εργασίας. Επίσης φέρονται να κατανοούν ότι δεν μπορούν να γίνουν πλέον μεγάλες παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (με την εξαίρεση του ευρύτερου κράτους) και ότι δεν είναι πολλά τα λεφτά που εξοικονομούνται από περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. 

Για την Ελλάδα το άμεσο ζήτημα είναι η ταμειακή επάρκεια. Με το 1 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες (αν η έγκριση γίνει σήμερα) φέρεται ότι λεφτά φθάνουν έως το τέλος Ιουλίου (αν και από το ποσό αυτό τα 900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν ως συνεισφορά της χώρας στο ESM ως το τέλος Ιουλίου, όταν πια εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι επόμενες δόσεις).Στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών οικονομικών είναι και η κρίση χρέους στην Ευρώπη, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η γενικότερη οικονομική κατάσταση αλλά και το επόμενο «πακέτο» επιδοτήσεων προς τα κράτη - μέλη (2014-2020). θα συζητηθούν επίσης οι συστάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών, τα αποτελέσματα της G20, ο φόρος για την ενέργεια και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.


Σχολιάστε:

Blogger Widgets