Clock & Translate

11 Ιουνίου 2012

«Πακέτο» 100 δισ. ευρώ στην ισπανική διάσωση...


Οι πιέσεις των αγορών υποχρέωσαν και την Ισπανία, τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, να ζητήσει τη στήριξη των εταίρων, προκειμένου να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Μέχρι 100 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το ύψος της στήριξης από τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η είδηση είναι ότι η Μαδρίτη κατάφερε να μπει σε ένα χαλαρό μνημόνιο και, μέσα στις επόμενες μέρες, θα φανεί εάν πρόκειται για ευνοϊκή μεταχείριση ή σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης και για τις άλλες μνημονιακές χώρες.
Φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο για την επιβολή του χαλαρού μνημονίου έπαιξε η αποφασιστική στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επέμεινε να μην επιβληθεί κανένα πρόσθετο μέτρο που θα οδηγούσε σε περισσότερο λιτότητα.
Η δήλωση των υπουργών της Ευρωζώνης ασφαλώς ικανοποιεί τη Μαδρίτη σχετικά με τους όρους χορήγησης της στήριξης των 100 δισ. ευρώ, η οποία θα δοθεί από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής (ΕΤΧΣ) Σταθερότητας και το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα συσταθεί την 1η Ιουλίου. Επιβεβαιώνει ότι όλες οι συζητήσεις, που γίνονταν τις τελευταίες μέρες, δεν αφορούσαν το αν θα υποβάλει η ισπανική κυβέρνηση αίτημα, αλλά τους όρους της στήριξης.
Μπορεί ο ισπανικός Τύπος, αλλά και οι πολίτες να αισθάνονται ταπεινωμένοι που η χώρα διασώζεται από τους εταίρους, ωστόσο οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες.
Κατ’ αρχήν, η Μαδρίτη απέκρουσε τις πιέσεις για ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει τρόικα. Η Κομισιόν θα αναλάβει την αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει ως σύμβουλος, λόγω τεχνογνωσίας, αλλά ούτε θα πληρώσει ούτε θα έχει λόγο.
Επιπλέον, η Μαδρίτη δεν υποχρεούται, με βάση την απόφαση, να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αφού οι όροι, που της επιβάλλονται, είναι μέτρα για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα υποχρεωθεί δηλαδή να καταργήσει ορισμένες ιδιαιτερότητες της ισπανικής τραπεζικής αγοράς, όπως για παράδειγμα η χορήγηση προσωπικών δανείων διάρκειας 50 ετών... Βέβαια, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, πρόκειται για θεσμική υποχρέωση, δεδομένου ότι η Ισπανία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και εφαρμόζει σχετικό πρόγραμμα προσαρμογής. Επιπλέον, όταν οι εταίροι δίνουν 100 δισ. ευρώ με περίπου το μισό επιτόκιο σε σχέση με αυτό που δανείζεται σήμερα η χώρα από τις αγορές, είναι λογικό να επισημαίνουν στην ανακοίνωση ότι θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος.
Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το Σάββατο, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, η Μαδρίτη θα υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στο μηχανισμό διάσωσης, ενώ οι τεχνικές διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες και θα απομένει η επικύρωση, που μπορεί να γίνει είτε στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup (21 Ιουνίου) είτε και νωρίτερα με συνοπτική διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, υπογράμμισε πως η συμφωνία αντανακλά τη δέσμευση όλων των μελών της Ευρωζώνης για διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνοντας ότι αφορά «οικονομική στήριξη» και όχι «διάσωση» της χώρας και δεν συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Θετική και για Κύπρο
Η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ θετική και την Κύπρο, η οποία, τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις με τους εταίρους, για να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης τράπεζές της.
Η Κύπρος, δημοσιονομικά, μπορεί να βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν της Ισπανίας.
Η Λευκωσία δίσταζε μέχρι τώρα να υποβάλει αίτημα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, προφανώς φοβούμενη την επιβολή σκληρών μέτρων από την πλευρά των εταίρων, επιπρόσθετων εκείνων που θα αφορούσαν την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Η δήλωση του Eurogroup
H δήλωση του Eurogroup επισημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης υποστηρίζουν τις αποφασιστικές προσπάθειες των ισπανικών αρχών για την αντιμετώπιση της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και χαιρετίζουν την πρόθεση της Μαδρίτης να ζητήσει οικονομική βοήθεια από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για το σκοπό αυτό.
Η Ευρωζώνη έχει ενημερωθεί ότι οι ισπανικές αρχές θα παρουσιάσουν επίσημο αίτημα σύντομα και είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί θετικά, αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η χρηματοδοτική συνδρομή για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα παρέχεται από το ΕΤΧΣ και τον ΕΜΣ. Το ποσό του δανείου υπολογίζεται έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Μετά την επίσημη αίτηση, η αξιολόγηση θα γίνει από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το ΔΝΤ, καθώς και η πρόταση για τους όρους που θα συνοδεύουν τη συνδρομή.
Η Ευρωζώνη θεωρεί ότι το ισπανικό ταμείο για την ομαλή αναδιάρθρωση των τραπεζών (FROB), που ενεργεί ως αντιπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια και να τα κατευθύνει προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας και θα υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας.
Η Ευρωζώνη σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των οι ισπανικών τραπεζών.
Η Ευρωζώνη είναι πεπεισμένη ότι η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Η πρόοδος στους τομείς αυτούς θα είναι υπό στενή παρακολούθηση και θα επανεξετάζεται τακτικά και παράλληλα με την οικονομική βοήθεια.
Πέρα από την αποφασιστική εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, το Eurogroup θεωρεί ότι οι όροι της χρηματοδοτικής συνδρομής πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.
Οι «17» καλούν το ΔΝΤ να στηρίξει την εφαρμογή και την παρακολούθηση της οικονομικής βοήθειας με την τακτική υποβολή εκθέσεων.
Οι αντιδράσεις
Η απόφαση για τη στήριξη της Ισπανίας θα βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αναφέρουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο αντιπρόεδρος, Ολι Ρεν.
Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν την απόφαση της Μαδρίτης να ζητήσει οικονομική βοήθεια για τράπεζες, τονίζοντας πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ομαλά με τις απαραίτητες εκτιμήσεις και να προτείνουν τις προϋποθέσεις που θα τεθούν. «Με αυτή την εκτενή αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, είμαστε βέβαιοι πως η Ισπανία θα ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και όσων συμμετέχουν στις αγορές», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που μετείχε της τηλεδιάσκεψης, χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ίδιος επέμεινε οι όροι που θα επιβληθούν στην Ισπανία να περιοριστούν αυστηρά στο χρηματοπιστωτικό τομέα και να μην περιλαμβάνουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Μοσκοβισί χαιρέτισε το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δημοσιονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόζονται στην Ισπανία, θα αποδώσουν καρπούς.
Ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρούσα στήριξη θα σταθεί αρκετή για την επίλυση του ισπανικού προβλήματος, προσθέτοντας ότι η Ισπανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, διότι έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στο ποσό που εγκρίθηκε, επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση είναι μεγαλύτερο από αυτό που ζήτησε η Μαδρίτη, αλλά και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ανάγκες της Ισπανίας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
Η απόφαση ευνοεί διεκδικήσεις από τις άλλες μνημονιακές χώρες και κυρίως για την Ελλάδα
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, μετά την απόφαση για την Ισπανία, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί σύντομα, είναι εάν βρισκόμαστε ενώπιον μια αλλαγής πλεύσης της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη ή εάν επικράτησε ο νόμος του ισχυρότερου.
Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ είναι απολύτως σαφής. Προβλέπει ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης, τότε αφενός το αιτιολογεί, αφετέρου τίθεται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή υπό την αυστηρή επιτήρηση των υπολοίπων. Η λέξη μνημόνιο μπορεί να διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup, αλλά στην ουσία δεν μιλάμε για μνημόνιο, αφού δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο, πέραν εκείνων για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα κληθεί να λάβει η Μαδρίτη.
Το επιχείρημα που πρόβαλαν κάποιοι εταίροι και η ισπανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσουν αυτήν τη διακριτική συμπεριφορά σε σχέση με τα σκληρά μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι η Μαδρίτη ζήτησε ενίσχυση για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι για δημοσιονομική στήριξη. Το οποίο είναι παντελώς αβάσιμο.
Κι αυτό γιατί η Ισπανία τις τελευταίες μέρες στην ουσία δεν μπορούσε να βγει στις αγορές, που σημαίνει ότι εάν δεν έμπαινε σε καθεστώς στήριξης δεν θα μπορούσε να δανειστεί. Επιπλέον, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, και η Ιρλανδία ζήτησε στήριξη για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά της επιβλήθηκε ένα εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας με ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα ευθέως στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου, ζητώντας σύμφωνα με κοινοτικές πηγές να εξεταστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup η τροποποίηση του ιρλανδικού προγράμματος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και στο πρόγραμμα της χώρας του και να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση.
Αλλωστε είναι το τρίτο «δώρο» που δίνεται στη Μαδρίτη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Το πρώτο ήταν η χαλάρωση του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος το 2012 κατά μισή μονάδα, το δεύτερο η επιμήκυνση κατά 12 μήνες του στόχου για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (θα γίνει το 2014 αντί για το 2013) και το τρίτο είναι η στήριξη με 100 δισ. ευρώ χωρίς πρόσθετα μέτρα, δηλαδή με ένα… λάιτ μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι οι ισπανικές εξελίξεις δημιουργούν πλέον ένα κλίμα που ευνοεί διεκδικήσεις από την πλευρά των άλλων μνημονιακών χωρών, και κυρίως για την Ελλάδα. Διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την προώθηση προγράμματος με στόχο την έξοδο από την ύφεση. Ωστόσο, η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με σοβαρή διαπραγμάτευση, με νηφάλιο τρόπο και κυρίως με υποβολή προτάσεων. Εκβιασμοί και κορόνες με στόχο την εσωτερική κατανάλωση δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
Νίκη για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και την αξιοπιστία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη νίκη για το ευρώ και την αξιοπιστία του και υπογράμμισε ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησής του και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα αποφεύχθηκε μία εξωτερική παρέμβαση από την Ευρώπη.
"Αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους πέντε μήνες, αυτό που θα είχε συμβεί το Σάββατο θα ήταν μία παρέμβαση για την Ισπανία", δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ισπανία δεν μοιάζει με τις διασώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, καθώς πρόκειται για μία γραμμή πίστωσης μόνο προς τις ισπανικές τράπεζες, η οποία θα βοηθήσει, όπως είπε, τη χώρα να αποφύγει ένα πακέτο διάσωσης και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του τραπεζικού της συστήματος. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, αυτός ήταν που άσκησε πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους του και όχι το αντίθετο, για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια προς τον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, ο κ.Ραχόι αναγνώρισε ότι η οικονομική δυσπραγία της Ισπανίας θα επιδεινωθεί εφέτος με τη χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη στη δεύτερη ύφεση σε διάρκεια τριών ετών και με την ανεργία να αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι τα χρήματα θα διοχετευθούν μέσω του ισπανικού ταμείου διάσωσης των τραπεζών, το οποίο θα δώσει χρήματα μόνο στις τράπεζες που την έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι τα προβλήματα περιορίζονται στο 30% του τραπεζικού συστήματος. Το μέγιστο ύψος των δανείων είναι αντίστοιχο με το 10% του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ τα επιτόκια του δανείου θα επηρεάσουν το έλλειμμα της Ισπανίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.
Από: ΕΔΩ
Σχολιάστε:

Blogger Widgets