Clock & Translate

16 Μαΐου 2012

Υπό διάλυση η ευρωζώνη; Τραπεζικό κράχ στην Ισπανία...


Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σύμφωνα με πληροφορίες του thetrumpet.com, έχει καταρρεύσει… : 


Tην περασμένη Τετάρτη η Ισπανία εθνικοποίησε την τράπεζα BFA. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε την όγδοη εθνικοποίηση τράπεζας από την έναρξη της κρίσης.

Ύστερα από το ναυάγιο της διάσωσης οικονομικού κόστους 3 δισ. ευρώ προς την Catalunya Caixa, η Ισπανία προσπάθησε να αποτρέψει την καταστροφή μέσω μίας προκλητής ιδιωτικοποίησης, όμως δεν υπήρξαν προσφορές ούτε για μηδενικά ποσά. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η CatalunyaCaixa έχει αξία μικρότερη του μηδενός.

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα της Der Spiegel αναφέρει ότι "η Bundesbank δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει στις ισπανικές τράπεζες". 

Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται δίχως αμφιβολία σε κατάσταση χρεοκοπίας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του thetrumpet.com, η ευρωζώνη βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης. 

Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, αποτελούν πράγματι ένα ‘βαρέλι δίχως πάτο’.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν απλώς με οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας ή νέων αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Το ερώτημα είναι το εξής: Είναι η Ισπανία ικανεί να λάβει 200 δις ευρώ για τη στήριξη των επισφαλών δανείων αξίας ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ; Και σαφώς η απάντηση είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. 

Όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα τόσο το καλύτερο. 

Αντ' αυτού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμπνεύστηκε και επιμήκυνε την λειτουργία της μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης η οποία υποτίθεται ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα. 

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Οι Ισπανικές τράπεζες αύξησαν τα επίπεδα χρεών τους, οι αποδόσεις παραγώγων βρίσκονται ξανά πάνω από το 6 τοις εκατό και οι ισπανικές τράπεζες είναι ακάλυπτες στην αγορά ομολόγων.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι προορίζεται για μαζική αναδιάρθρωση και ανασχηματισμό.

Η Γερμανία πρέπει να λάβει σύντομα ορισμένες ριζικές αποφάσεις, εάν θέλει να σώσει την ευρωζώνη.

Εάν η ευρωζώνη όντως διαλυθεί, ο πυρήνας της Ευρώπης θα εξαρτάται ολοένα και εντονότερα και θα περιστρέφεται γύρω από την οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας. 

Σχολιάστε:

Blogger Widgets