Clock & Translate

17 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012, μέρος Β’


Όλοι μιλούν για σαφές μήνυμα των τελευταίων εκλογών, αλλά για τον κάθε έναν το μήνυμα είναι διαφορετικό. Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η ΝΔ έπεσε στο 19% και το ΠΑΣΟΚ στο 13%. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος διαφωνεί με τις πολιτικές τους και άρα το πρόγραμμά τους χρειάζεται οπωσδήποτε και επειγόντως αλλαγή.

Θα δεχόμουν ευχαρίστως να συζητήσω, να ακούσω και να διαβάσω τις θέσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, αν υπήρχαν ψήγματα μεταμέλειας ή συνειδητοποίησης της κατάστασης.

Βλέποντας όμως την αλαζονική τους στάση, την επιμονή σε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, την αδιαφορία για την κατάντια της χώρας και την στήριξη στα μεγάλα συμφέροντα και τους δανειστές, μου είναι αδύνατον να παρακολουθήσω τις απόψεις τους.

Βλέποντας όλη αυτή την προπαγάνδα, όλη αυτή την στείρα αντίδραση από τα ΜΜΕ που εξόφθαλμα στηρίζουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι έχουν έστω και σε ένα μικρό ποσοστό δίκιο.

Βλέποντας τις κούφιες αντιπαραθέσεις με τα αναδυόμενα κόμματα, αντιπαραθέσεις για πράγματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αντί να μιλούν για τις διαφορές των προγραμμάτων τους, αντί να κάνουν εποικοδομητικές συζητήσεις για να βγει η χώρα από το τέλμα, αρνούμαι ακόμα και να δω τις φάτσες τους.

Θέτουν ψευτοδιλήμματα, τρομοκρατούν με απειλές που δεν στέκουν,  την ίδια ώρα που η δικαιοσύνη  είναι ανύπαρκτη,  η ιδιωτική  περιουσία πετάει σε ξένους λογαριασμούς, οι μισθοί και συντάξεις (ήδη) πάνε για αποπληρωμές (ψεύτικων) δανείων και τα άρθρα του Συντάγματος τηρούνται λιγότερο φανατικά από το πρόγραμμα της Ραδιοτηλεόρασης.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει τρελά πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον αυτό του αριστερό κόμμα, σε αντίθεση με το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι  δεν είναι αριστερό αλλά κομουνιστικό (!). Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως άκρα αριστερά και κατηγορείται ότι  δεν είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα, σε αντίθετη γνώμη με το ΚΚΕ που επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα… Η ΝΔ αυτοαποκαλείται φιλελεύθερο κόμμα («όπως Αμερκή» !) , αδιαφορώντας αν και οι ίδιοι ακόμα γνωρίζουν τι είναι αυτό. Κατά τα άλλα, καλούν τον πολίτη να ψηφίσει.

Ευρώ ή Δραχμή, Ευρώπη ή Αφρική, Καταστροφή ή Καταστροφή. Ηλιθιότητες που δεν πείθουν πια κανέναν. Ίσως  μόνο κάποιους που ακόμα νομίζουν ότι θα αναστηθούν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και θα μας σώσουν από την συντέλεια του κόσμου.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί την μεγαλύτερη αλλαγή που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Στην Ευρώπη διαδραματίζονται αλλαγές που δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε. Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν άρδην και  οι πρώην οικονομικοί γίγαντες έχουν αλλάξει οριστικά.

Κι εμείς συζητάμε για την Ευρώπη και το Ευρώ. Ποια Ευρώπη και ποιο Ευρώ ? Ας μας εξηγήσουν αυτοί που κόπτονται γι αυτά,  για ποια Ευρώπη και ποιο Ευρώ μιλάνε. Για την Ευρώπη και το Ευρώ της Γερμανίας και της λιτότητας ή για την Ευρώπη και το Ευρώ των πολιτών και της ισότητας ? Για την Ευρώπη και το Ευρώ του 2004 που η Αμερική ήταν οικονομική υπερδύναμη και η Ευρώπη ευημερούσε ή για την Ευρώπη και το Ευρώ του 2012 που η Αμερική κινδυνεύει με κατάρρευση και η Ευρώπη με διάλυση ?

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν οι «έγκριτοι» δημοσιογράφοι και οι «υπεύθυνοι»  πολιτικοί είχαν τις γνώσεις και την διάθεση να ασχολούνται με τέτοια ψιλοπράγματα δεν είχαν τις περιουσίες που έχουν και ή Ελλάδα δεν θα είχε αυτήν την κατάντια.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets