Clock & Translate

26 Μαρτίου 2012

«Εναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» προωθεί ο Ομπάμα


Προειδοποιήσεις προς Ιράν και Βόρεια Κορέα στη Σύνοδο Κορυφής της Σεούλ
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πιέζει για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα  » κάνοντας σαφείς αναφορές στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα πυρηνικά που πραγματοποιείται στη Σεούλ και υποσχέθηκε την περαιτέρω μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ – λέγοντας ότι δεν θα τις εμποδίσει αυτό από το να διατηρήσουν τον στρατηγικό τους αποτρεπτικό χαρακτήρα – καθώς και τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα για το θέμα.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ρωσίας,Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν συναντηθούν τον Μάιο, όπου αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τη συνθήκη New Start.

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν καταλήξει το 2009 σε συμφωνία-πλαίσιο για σημαντική μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε ορίζοντα επτά ετών.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για αλλαγή, αλλά τόνισε ότι απαιτείται «σοβαρή και συνεχής διεθνής προσπάθεια» για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Σεούλ, πρόσθεσε ότι ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης του Ιράν με τη Δύση, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Για άλλη μια φορά, υπάρχει μια πιθανότητα διπλωματικής επίλυσης η οποία προσφέρει στο Ιράν πρόσβαση στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια ενώ καθησυχάζει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» είπε ο Μπ.Ομπάμα, μιλώντας σε νοτιοκορεάτικο πανεπιστήμιο στη Σεούλ.

«Σήμερα θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας καθώς εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση βάσει της οποίας το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρειο Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και η προσπάθειά της να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπέσκαψαν την ασφάλεια. «Να γνωρίζετε το εξής – δεν θα υπάρξουν άλλες επιβραβεύσεις για τις προκλήσεις. Αυτές οι ημέρες τέλειωσαν. Αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται μπροστά σας» είπε.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στη σκιά της ανακοίνωσης της Βορείου Κορέας ότι σκοπεύει στα μέσα Απριλίου να εκτοξεύσει δορυφόρο. Η Δύση εκτιμά ότι πρόκειται για ακόμα μία πυραυλική δοκιμή.

Από την πλευρά της, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα καταρρίψει τον βορειοκορεατικό πύραυλο, εάν αυτός παρεκκλίνει της πορείας του και περάσει σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Προετοιμάζουμε τα μέσα για την παρακολούθηση της τροχιάς του πυραύλου και θα τον καταρρίψουμε αν παρεκκλίνει της προβλεπόμενης πορείας και υπάρξει πιθανότητα να πέσει το έδαφός μας» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Σεούλ ανησυχεί μήπως το πρώτο τμήμα του πυραύλου που θα αποκολληθεί και θα πέσει στην Κίτρινη Θάλασσα ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Κίνα, καταπέσει τελικά στο έδαφός της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντααναμένεται μέσα στην εβδομάδα να διατάξει επισήμως την καταστροφή του βορειοκορεατικού πυραύλου σε περίπτωση που αυτός θα απειλήσει τα ιαπωνικά εδάφη. 

Σχολιάστε:

Blogger Widgets