Clock & Translate

13 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Οργή και θρήνος για τη φονική έκρηξη στο Ζύγι

Κύπρος: Οργή και θρήνος για τη φονική έκρηξη στο ΖύγιΕν μέσω γενικής κατακραυγής για την αμέλεια που οδήγησε στη χθεσινή καταστροφή, ξεκίνησαν το πρωί οι έρευνες για τα αίτια της έκρηξης με την συμμετοχή και ειδικών από την Ελλάδα.
  
Πολλά ερωτηματικά και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κοινή γνώμη, στον απόηχο της χθεσινής φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη ναυτική βάση του Ζυγίου, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και τεράστιες υλικές ζημίες.

Παρά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εντείνονται οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι 98 κοντέινερ με πυρομαχικά παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες επί δυόμισι χρόνια, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις, όπως αποκαλύπτεται, των ειδικών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Νικόλαου Ιωαννίδη, γιου του διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, που σκοτώθηκε στην έκρηξη, ότι ο πατέρας του είχε ζητήσει επανειλημμένως τη μετακίνηση των εκρηκτικών από τη ναυτική βάση ή τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πατέρας του είχε εκφράσει και στην οικογένειά του τις ανησυχίες του, αποκαλύπτοντας ότι μια μικρή έκρηξη είχε σημειωθεί και την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας τρύπα στα εμπορευματοκιβώτια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει κατά πόσο υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει την αντίδραση και του πολιτικού κόσμου της χώρας. Τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας ζήτησε η ΕΔΕΚ, ενώ πλήρη και σε βάθος διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή ζήτησε και το ΑΚΕΛ.

Στις έρευνες που ξεκίνησαν από το πρωί συνδράμουν 10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία. Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι ομάδα Ελλήνων πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρνακα προκειμένου να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Τέλος, αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου μετέβη το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των 12 αδικοχαμένων της χθεσινής τραγωδίας. Του τρισαγίου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

http://www.imerisia.gr

Σχολιάστε:

Blogger Widgets