Clock & Translate

03 Ιουνίου 2011

Σύγχρονοι Δούλοι

 Στην Αρχαία Ελλάδα οι Δούλοι ήταν μια τάξη η οποία δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Επίσης, δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι ήταν ενεργοί πολίτες, με την έννοια ότι ασχολούνταν ενεργά με τα κοινά, δηλαδή με την πολιτική. Αυτό κατά την γνώμη μου αλλά και σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία που αφορά την Δημοκρατία, είναι απόλυτα σωστό διότι δεν μπορείς να έχεις άποψη για την πολιτική όταν δεν ασχολείσαι ποτέ με αυτήν.

Στην Σύγχρονη Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου χωρίς να έχουν την αντίστοιχη ικανότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζει καν τα 10 πρώτα άρθρα του Συντάγματος. Η συντριπτική πλειοψηφία επίσης, είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζει ακριβώς την έννοια της Δημοκρατίας και τις μορφές που μπορεί να έχει (Άμεση, Κοινοβουλευτική, Προεδρική, Προεδρευόμενη κλπ). Όταν λοιπόν κάποιος δεν γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της Πολιτείας και δεν ασχολείται σχεδόν ποτέ με την πολιτική, παρά μόνο να παρακολουθεί παθητικά 1 ώρα την ημέρα τις ειδήσεις σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, πως είναι δυνατόν να έχει πολιτική άποψη;

Με ποια λογική λοιπόν η ψήφος ενός ενεργού πολίτη έχει την ίδια ισχύ με κάποιου «ανενεργού» ; Πως είναι δυνατόν να έχει άποψη κάποιος για ένα θέμα που αφορά όλους όταν δεν γνωρίζει καν το θέμα ; Η Δημοκρατία έχει μετουσιωθεί σε ασυδοσία.

Οι σύγχρονοι Έλληνες (τουλάχιστον), έχουν μετατραπεί άθελά τους ίσως, σε σύγχρονους Δούλους. Ο μέσος πολίτης έχει ασυνείδητα αποδεχτεί τη θέση του σε μια νέου τύπου τάξη Δούλων. Δεν συμμετέχει, αλλά ψηφίζει για να έχει την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει. Έτσι, έχοντας την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και της ισότητας, χειραγωγείται πολύ πιο εύκολα, για να ψηφίζει αυτούς και αυτά που «πρέπει».

Δυστυχώς, η τύχη της χώρα είναι στα χέρια των Δούλων, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία. Απόδειξη είναι το πλήθος του κόσμου που εξεγείρεται σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Η τραγικότητα είναι ότι όταν μια χώρα βασίζεται σε ανθρώπους που αγνοούν την πραγματικότητα, και δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον τους, φοβάμαι ότι αυτή η χώρα είναι καταδικασμένη.

Υ.Γ. Οι Δούλοι στην Αρχαία Ελλάδα, είχαν το δικαίωμα της ελευθερίας με κάποιες προϋποθέσεις. Είχαν όμως μια ελπίδα και προσπαθούσαν να φτάσουν στον στόχο τους.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets