Clock & Translate

31 Ιανουαρίου 2013

H AΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ 2006 ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ 34 ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΙΤΙΚΗ-ΦΙΛΟΙΡΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΧΘΡΟ/ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ/ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ/ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 22 ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ

Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΗΣΥΧΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ /ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2006/ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ-ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΟΤΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ Ή ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ , Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΕΚΤΟΤΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΡΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΗΣΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΕΘΕΤΕ ΟΠΛΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1559 ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ.

ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΑΜΗΛΟ ΗΘΙΚΟ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ, ΕΝΩ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ –ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΛΛΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ. ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΝ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ…ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑ ΤΡΙΣΕΛΙΔΗ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΒΑΝΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΔΟΘΕΙ 4 ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ Ή ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2006 ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΤΟ 2000.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΗ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ. ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ LESSONS LEARNED ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΟ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΟ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2007. ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΝΩ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΚΤΟΤΕ Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ WINOGRAD ENEΡΓΟΥΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ , ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 6 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΕΝΩ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2008 ΕΝΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 31 ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ , ΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ CAST LEAD ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΕΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΣΑΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ. ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΟΤΙ Η ΓΑΖΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟ ΧΕΡΣΑΙΟ ΤΜΗΜΑ, ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΟ ΝΟΤΟ.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΤΟ 2006, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ(ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ), ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΙΝΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΩ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΕΞΕΤΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ Θ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ Ή ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΜΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

ΠΡΟΧΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2006 ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2009, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ IDF.

*ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ, ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΕΚΡΙΘΗ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ ΜΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2006 ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ.

*ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

*ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΧΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΝΤΑΝ ΧΑΛΟΥΤΖ, ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ , Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ…. ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ AERIAL VICTORY. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΜΥΝΑΣ, ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ «Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ….». ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 2000 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.. Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ , ΕΒΑΛΕ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΕΡΣΑΙΟΥ ΕΛΙΓΜΟΥ, ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΛΟΓΩ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΟΣΟΒΟ-ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΘΕΣΗ ΟΤΙ «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΚΟΠΩΝ, ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ». ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2003 ΕΙΧΕ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ !!!

*ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΜΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΧΥ, ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ.

*ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΕΦΕΥΓΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ. ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΧΥ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΥΝΤΡΙΒΗ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ….

*ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ (εα) ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ SHIMON NAVEH OI ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ(ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ Ή ΑΔΥΝΑΜΟΣ), ΑΡΑ –ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ-ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΡΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ NAVEH-TAMARI ΕΧΟΥΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΩΣ ΟΙ ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΕΤΟΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, EΝΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1998 ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ. ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΧΘΡΟΣ. ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΗΣΑΝ ΣΛΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΗ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ BASICS.

*ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΛΟΓΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

*ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΙΝΗΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ 933/NAHAL BRIGADE ΚΑΙ Η 401 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ MERKAVA-4. ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ , ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΙΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2000-2006 ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ ΚΛΠ.

*Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΚΑΜΠΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΕΠΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ «ΑΥΡΑ» ΣΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΑΛΛΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000 ΕΤΕΘΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

*ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΘΕ ΤΑΓΜΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΕΠΙ 13 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ.

*ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2000-2006 ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ Η ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ-ΜΕΣΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ , ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΖΕΛΕΜ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΛΑΤ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΑΧΗΣ.

*ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ. ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΧΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ. ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

*ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ-ΔΡΑΣΗ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ SAYERET MATKAL-FROGMEN-SHALDAG-669.

*ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΣΤΕΡΗΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ. ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΖΙΚΟΥ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ.

*ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ACTIVE PROTECTION SYSTEMS ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΕΚΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ TROPHY-IRON FIST.

*ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΗΣΑΝ ΜΙΚΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΗ. ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΤΟΞΕΥΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΩΝ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ. ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ.

*ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ. ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΕΤΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ. ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ.

*ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΕΙΧΕ ΣΤΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ.

*Η ΣΧΕΣΗ ΠΕΖΙΚΟΥ-ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 2006 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΗ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΠΛΩΝ .

*Η ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΧΘΡΟ ΗΤΑΝ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΤΥΧΗΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΚΗ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΚΡΑΣ ΑΚΤΙΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΝΤΑΧΙΓΙΑ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΝΑΣΡΑΛΑ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΩΧΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΚΑΤΙΟΥΣΑ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΒΡΟΧΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΣΡΑΗΛ.

*ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2002 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ANACONDA ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ-ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΣΑΧΙΚΟΤ. ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΧΕΡΣΑΙΑΣ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ, ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΩΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2008-2009 ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ.

*ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ 2006 Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΧΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ IRON DOME EKTIMATAI OTI ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΩΣ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ-ΕΝ ΟΨΕΙ ΙΡΑΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ.

*ΤΟ 2006 ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΕΩΝ ΣΚΑΦΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΥΡΑΥΛΟ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΚΟΡΒΕΤΑ HANIT ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ. ΣΤΑ ΠΛΕΙΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΗΣΑΝ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΑΝ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 ΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΜΑΡΟΜ ΚΑΙ ΜΠΕΝ ΓΙΕΧΟΥΝΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΑΡΔΗΝ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ. ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ , ΕΝΩ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2006 ΗΤΑΝ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΕΜΦΑΣΗ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΝΑΥΤΙΚΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΤΟ 2006 ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΗΡΧΕ.

*ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 2006 ΗΣΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

*Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ 2006 ΥΣΤΕΡΗΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ .ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΤΟΠΙΚΟ. ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΗΣΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1995-2000. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΚΛΠ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΆΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΙΑΚΑ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ MOSSAD-AMAN-SHABAK ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΛΠ. ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΣ…

*ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Ο ΛΑΟΣ ΞΑΦΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΡΟΥΚΕΤΩΝ. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ, ΕΝΩ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΤΑΝ ΒΙΛΝΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ-ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ 2008-2009 ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ. ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ/ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ/ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ. ΕΜΦΑΣΗ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΠΙΘΑΝΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ…(ΒΛΕΠΕ ΙΡΑΝ). ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΙΡΕΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΑΡΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ.

*ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚ ΝΕΟΥ Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. ΕΝΩ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΓΜΑ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ. ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ, ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 2006 ΕΙΧΕ ΚΡΙΘΕΙ ΩΣ ΜΗ-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!!!

*ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΠΡΟΗΧΘΗΣΑΝ ΣΕ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΤΡΟΝΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟ ΝΤΑΝ ΧΑΛΟΥΤΖ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΟΣΕ ΚΑΠΛΙΝΣΚΙ. Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ΧΑΛΌΥΤΖ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΚΑΜΠΙ ΑΣΚΕΝΑΖΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.

*ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΑΛΟΥΤΖ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.

*ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΟΙ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΟΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 21 ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 16 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ. Η ΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2007 ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΗΡΑΝΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ-ΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ. ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΤΕΛΩΝ LASKOV, ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΖΕΛΕΜ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΝΕΓΚΕΜΠ.

*ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ.

*ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2003-2006. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΑΤΩΣΕΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ή ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ..

*ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ Ή ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ.

*ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2002-2006 ΕΙΧΑΝ ΕΚΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ. ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΥΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ… ΠΧ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ./ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ/ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ./ΚΩΔΙΚΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ/ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ/Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ Η ΜΗ-ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΛΠ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

*ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΤΑΘΕΣ, ΕΝΩ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ.

*Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Γ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

*ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΡΕΜΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ.

*ΜΠΟΡΕΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΝΑ ΥΠΕΣΤΗ ΛΙΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ 2006, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΝΙΚΗΣ.

* ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ.

*ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ/ΕΠΙΘΕΣΗΣ/ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ/ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.

*ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΗΓΑΓΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΡΙΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

*ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ.

*ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ-ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝΕ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

* ΜΕΤΑ ΤΟ 2006 Η ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

*ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΙΜΟΝΑ.

*ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΟΥ.

*ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ /2006 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ/2009 ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ.

*Η ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ-ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ.

*ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΚΑΙ ΧΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ, ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ-ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ «ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ», ΕΝΩ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ.

*ΕΜΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ ΩΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΕΟΣ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΕ ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑ.

*ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ-ΓΑΖΑΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000.(ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ)

*ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΔΟΓΜΑ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΗΓΕΣΙΑ-ΥΛΙΚΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΒΑΣΕΙΣ . ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

*ΟΠΛΑ-ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΓΑΖΑ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ, ΕΝΩ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΤΕΡΑΙΝ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ.

*ΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΙΝΗΤΑ, ΟΠΟΣ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ, ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΟΛΜΩΝ ΚΛΠ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ, ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗ-ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. 

*ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΣΧΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ-ΟΛΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

*ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΥΠΟΥ STRYKER ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕΤΑ ΤΟ 2007 ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΝΤΡ ΣΙΤΥ ΣΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ ΤΟ 2008.

*ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ.

*ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ.

*ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΥΠΕΡΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

*ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ –ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ.

*ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΤΟΠΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ.

*ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΕΡΟΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 2006 ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ.

*ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ-ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΟ 2001-2002 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΤΟ 2006.

*ΑΣΦΑΛΩΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ/REVOLUTION IN MILITARY AFFAIRS/ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ , ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.

*Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ 2000-2006 ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ.

*ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΙΒΑΝΕΖΩΝ ΤΟ 2006 ΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΟΤΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ , ΕΝΩ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΒΑΘΥ ΠΛΗΓΜΑ. ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

*ΤΕΛΟΣ ΤΑ LESSONS LEARNED ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΓΑΖΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ(ΣΔΙΕΠ-ΑΔΙΣΠΟ-ΣΕΘΑ). ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ-ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ-ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ(ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ) ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΜΕΙΖΟΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΕΧΘΡΩΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Η ΑΠΕΙΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ-ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ 4ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ.

ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ.
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012-ΑΘΗΝΑ.

Σχολιάστε:

Blogger Widgets