Clock & Translate

30 Ιανουαρίου 2013

Ανατροπή! Απόφαση δικαστηρίου κηρύσσει παράνομη την κατάσχεση των αδρανών λογαριασμών!


2523Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών του νέου νομοσχεδίου για τους αδρανείς λογαριασμούς, που επιτρέπει στο Δημόσιο να κάνει χρήση των καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς που δεν έχουν εμφανίσει κάποια κίνηση για είκοσι συνεχή χρόνια, μια απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται ουσιαστικά να ανατρέψει την ίδια την ουσία του νόμου.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αμφισβητεί την έννοια του αδρανούς λογαριασμού, στον βαθμό που θεωρεί ότι ο εκτοκισμός συνιστά κίνηση και ως εκ τούτου ανανέωση της σχέσης της τράπεζας με τον πελάτη. Η απόφαση ελήφθη μετά προσφυγή το 2009 του Αναστασίου Ζολώτα βάσει της οποίας ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη η κατάσχεση από την πλευρά του Δημοσίου, ποσού ύψους 30.550, που βρισκόταν σε ελληνική τράπεζα και δεν είχε εμφανίσει κίνηση για πάνω από 20 χρόνια. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον ενάγοντα, κρίνοντας ένοχο το Ελληνικό Δημόσιο και υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στον ενάγοντα 15.000 ευρώ για υλική βλάβη.
Το θέμα αποκτά μείζονα σημασία, καθώς η δημοσιοποίηση της απόφασης έρχεται μία μέρα μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τους αδρανείς λογαριασμούς που χρονολογείται από το 1942. Στο σχετικό κείμενο που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, ορίζεται με ρητό τρόπο ότι ο εκτοκισμός δεν συνιστά κίνηση, διάταξη που προστέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις τράπεζες από το να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τα χρήματα που παρέμεναν σε λογαριασμούς χωρίς κίνηση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την έκπληξή τους για το περιεχόμενο της απόφασης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αν εφαρμοστεί ως έχει, δικαιώνει τη μέχρι σήμερα πρακτική τραπεζών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα με ενδοτραπεζικές ενέργειες να καθιστούν σε μόνιμη βάση έναν λογαριασμό μη αδρανή, χωρίς να μεσολαβεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία του καταθέτη. Παρόλα αυτά επιμένουν ότι το υπουργείο θα προωθήσει κανονικά προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι η υποχρέωση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για υποχρεωτική ενημέρωση του δικαιούχου του λογαριασμού κάθε πέντε, δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια, ανατρέπει το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου.
Νομικοί κύκλοι, πάντως, από την πλευρά τους, αντιπαραβάλλουν την εμπειρία άλλων κρατών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, αλλά και οι ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα του καταθέτη είναι «μη παραγράψιμο» και ακόμα και αν το Δημόσιο αυτών των χωρών έχει προσποριστεί τις καταθέσεις για κοινωνικούς ή άλλους λόγους, ο δικαιούχος του λογαριασμού ή οι κληρονόμοι του δεν χάνουν ποτέ το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν τα χρήματά τους. 
Καθημερινή
Σχολιάστε:

Blogger Widgets