Clock & Translate

04 Δεκεμβρίου 2012

Σόϊμπλε: Και ψέμματα είπαμε και τα λεφτά δεν είναι σίγουρα


Αίσθηση έχει προκαλέσει η «κρυφή» ενυπόγραφη επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία το χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 124% όπως ανακοινώθηκε από το eurogroup.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα Realnews, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκαλεί ερωτήματα για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του eurogroup αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών προσέγγισαν το θέμα της Ελλάδα ώστε να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε έστειλε την επιστολή τόσο στον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ όσο και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.
Στην επιστολή ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στόχος είναι το 2020 το ελληνικό χρέος να αντιστοιχεί στο 126,6% του ΑΕΠ με απόκλιση περίπου 5 δις. ευρώ και στο 115% για το 2022.
Ο ίδιος εξηγεί την αντίθεση της κυβέρνησης σε νέο κούρεμα σημειώνοντας πως «δεν θα καθίστατο δυνατή η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος διάσωσης με τη μορφή που έχει σήμερα … η εξασφάλιση των δανείων προς την Ελλάδα προϋποθέτει εγγυήσεις για τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των εν λόγω δανείων».
Επίσης σχολιάζει πως δεν μιλάμε για διετή παράταση του προγράμματος αλλά για παράταση στους στόχους υλοποίησης προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος.
Τέλος, στην επιστολή αναφέρονται οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα αλλά και ο έλεγχος για την υλοποίηση του προγράμματος.
Τονίζεται δε πως η εκταμίευση των 9,3 δισ. στις αρχές του 2013 θα γίνει μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ αναφέρεται σε ένα βελτιωμένο λογαριασμό ελέγχου όπου θα συγκεντρώνει αυτόματα όλα τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα πλεονάσματα και το 30% των εσόδων που θα υπερβαίνουν τους στόχους.
(Σχολιασμός :
Με βάσει τα παραπάνω, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μπει στην Προκρούστεια κλίνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σε οτιδήποτε υπολείπεται του μνημονίου, υποχρεώνεται να το καλύψει με νέα  μέτρα ενώ ότι μέτρα λαμβάνει εκ του περισσού πάνε όλα χαμένα αφού η Ε.Ε. δεν την “καλύπτει” χρηματοπιστωτικά,  διότι δεν έχει την δυνατότητα να την καλύψει, αλλά της ζητάει να λάβει εκ νέου, άλλα μέτρα προκειμένου να σωθεί από μόνη της.
Είναι δε με την θέλησή της δεμένη στην κλίνη αυτή,  αφού θα μπορούσε να εξέλθει της Ευρω-ζώνης (όχι απαραίτητα και της Ε.Ε.)  και να ακολουθήσει πορεία με δικό της νόμισμα, έστω και προσωρινά, ακόμη και κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.  
Αυτό αν γινόταν με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, θα έσωζε και την ίδια και την Ευρωζώνη! Διότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση κατάρρευσης σε όλες τις χώρες του Νότου, ακόμα ίσως και σε όλη την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να καταρρεύσει πάση θυσία! Δυστυχώς όμως με τα συνεχή μέτρα που λαμβάνονται μοιραία θα καταρρεύσει…  Αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη και να μην συνεχίζει να επιμένει σε λανθασμένες επιλογές.)
πηγή:realnews
Σχολιάστε:

Blogger Widgets